Teugelloos rijden: ook jij kunt het leren!

Voor veel ruiters is het stiekem altijd een droom geweest…. rijden zonder teugels; helemaal ‘in vrijheid’! En toch zien we dat deze droom helaas vaak aan de kant wordt geschoven. Teugelloos rijden is immers alleen voor de ‘pro’s’, westernruiters, of nog erger… ‘alleen voor recreatieruiters met een heel gemakkelijk paard’.
En als je het mij vraagt is dit simpel gezegd …heel….erg……JAMMER!

Elvira website foto's (6)Veel van onze studenten hadden stiekem ook deze droom, al durfden de meesten dit niet uit te spreken. En toch zijn ze er allemaal naar onderweg, en hebben verschillenden het al bereikt.
Onze visie is dat iedereen op een zeker moment in staat zou moeten zijn om zonder teugels te rijden. Waarom? Omdat het een test is: op het moment dat de teugels van het halster worden gehaald….heb je alleen nog de waarheid over! Als je paard dan nog bij je blijft en naar je luistert, dan weet je dat je iets heel erg moois hebt gecreëerd in je relatie.

En ja, het klopt; de één doet het sneller dan de ander. Afhankelijk van je motivatie, je zelfvertrouwen, het karakter en niveau van training van je paard, de tijd die je erin stopt en de uren les die je krijgt, kan het je zomaar ergens tussen de 2 jaar en 2 dagen duren! Of…. Zoals voor velen die we hebben gesproken buiten ons systeem…. Krijg je het nooit voor mekaar. WANT een belangrijke voorwaarde is natuurlijk wel dat je weet HOE je dit voor elkaar moet krijgen.

We willen je nu een checklist meegeven met de samenvatting van de 3 belangrijkste aspecten die op z’n plek moeten zijn….en als ze dat zijn…. dan ben jij klaar om je teugels los te klikken!

1. Ontspanningsknop : CHECK!
Het klinkt heel logisch maar we denken er vaak niet bij na, en erger nog… veel ruiters hebben geen idee hoe ze hun paard op ‘commando’ moeten leren ontspannen. Maar ben je niet in staat om in iedere situatie, op ieder moment naar je paard te communiceren dat hij oké is en mag ontspannen (en hij je gelooft!)… dan is het levensgevaarlijk om je teugels los te maken. Dat snap je zelf natuurlijk ook wel.
Om je een idee te geven van de manier om een basis ‘knop te installeren’ om je paard te laten ontspannen, verwijs ik je graag naar DIT <—artikel.

2. Bewegingsknop : CHECK!
Nu denk je misschien ‘Bewegen? Mijn paard beweegt juist alleen maar; klaar naar de volgende!’ In dat geval zal ik je nu teleur moeten stellen want wat je wilt is geen forward-aholic.
Wat we met deze ‘knop’ bedoelen is dat je paard op een lichte fase wijkt voor druk, en niet alleen voorwaarts. Als je jezelf de vraag stelt: als ik geen teugels meer heb, welke dingen kan ik dan gebruiken om mijn paard eraan te herinneren op mijn zit en energie te reageren? (jazeker! Er is genoeg…denk aan een stick of neckrope/cordeo).

Dan kom je er al snel achter dat er een aantal heel belangrijke dingen zijn die je paard in ieder geval moet begrijpen in een noodgeval:

  • Kan hij stoppen  & achteruit (ook vanuit galop!) op mijn zit, en anders het touwtje om zijn nek?
  • Kan ik hem sturen met mijn zit, en anders met mijn stick of de neckrope?
  • Kan ik zijn voorkant en achterhand draaien en kan hij zijwaarts zonder dat ik mijn teugels hoef te gebruiken? (je weet maar nooit in wat voor rare situaties je je ineens kunt bevinden….en dan heb je ineens geen teugels meer!)
  • Snapt hij mijn hulpen voor de verschillende overgangen en reageert hij vlot?

Wil je hier meer over weten? Klik —> HIERIMG_3436 (1)

3. Zit & hulpen: CHECK!
Zo, en dan ben je nu misschien nog wel bij de moeilijkste van de drie aangekomen. We hebben het nu gehad over welke vaardigheden je paard moet laten zien, maar nu ben je zelf aan de beurt.

Voordat je je paard vraagt ook maar iets te doen, check eerst eens of je zelf recht zit en in de juiste positie voor de gang of beweging die je zo meteen gaat vragen. Wil je achterwaarts; zorg dan dat je zelf ook je bekken kantelt. Wil je een volte naar links maken; zorg dan dat jouw bekken dezelfde volte maakt (en laat de rest van je lichaam ook volgen!). Wil je dat je paard zijn linker heup wat laat zakken om onder te stappen? DOE DIT DAN ZELF OOK!
Komt de boodschap over?
Kortom; zorg ervoor dat je niks van je paard vraagt wat je niet zelf eerst al aangeeft met je hulpen…en maak het vooral niet te ingewikkeld in het begin. Ga er vanuit dat je paard intelligent genoeg is om te kunnen begrijpen wat een cirkel is: help hem dit uit te vogelen. En geloof me, dit doe je niet door hem constant te micromanagen.

Ja, reken maar dat ik weet hoe dat vaak in zijn werk gaat! Je vraagt een volte linksom; hij moet om je linkerbeen draaien, met je rechter been probeer je ervoor te zorgen dat zijn achterhand niet uitzwaait, je linkerhand houd hem op de cirkel, je rechterhand begrenst etc. Dit is allemaal heel mooi en fijn…maar je bent nu niet bezig je paard grand-prix te laten rijden; je bent hem zijn verantwoordelijkheden aan het leren en je hulpen te snappen.

Vraag hem dus gewoon op de cirkel, hoe scheef hij ook gaat in het begin, en iedere keer dat hij er vanaf gaat corrigeer je hem. Meer niet. Enjoy!

O ja.. natuurlijk is het belangrijk om eerst een paar keer te rijden met de teugels gewoon over je zadel gelegd of in 1 hand voordat je ze er werkelijk afklikt. 😉

En wil je meer leren over teugelloos rijden? Neem een kijkje op de website van de volgende www.NHExperience.nl <— en wie weet ben jij wel 1 van die ruiters die binnen de kortste keren teugelloos rijd!