,

Schrikken! Wel of niet laten kijken?

spookingSchrikken! Wel of niet laten kijken?
Dat is een vraagstuk waar we zo’n 95% van de ruiters regelmatig mee horen tobben, en daar willen we nu eens wat duidelijkheid over verstrekken.

Er wordt mij vaak gevraagd waarom ik dat ene paard nou wel laat kijken wanneer hij schrikt, en van het andere paard eis dat hij zijn aandacht op mij houdt.

Uiteindelijk is dit een vrij ingewikkeld vraagstuk wat afhangt van tientallen factoren, en inmiddels bij mij door ervaring  gebeurt. Maar om wat basisinzicht te geven in de kwestie wil ik een kort gedeelte van het proces delen dat zich afspeelt in mijn hoofd terwijl ik zo’n beslissing maak.

En het komt neer op een aantal vragen:

1.A Is er werkelijk iets concreets waar mijn paard bang voor is? (Ja?–> ga door naar 2A) (Nee?–> ga door naar 1.B)

1.B Is mijn paard in het algemeen gespannen? (ook introverte spanning telt!) (Ja?–> ga door naar 2B) (Nee?–>ga door naar 1.C)

1.C  Lijkt het alsof mijn paard echt plotseling schrikt of zelfs zoekt naar dingen om adrenaline voor aan te maken? (Ja?–>ga door naar 2.C) |(Nee? –> kijk nog eens eerlijk naar de eerste twee vragen)

 • IMG_65222.A Je paard is oprecht bang voor een concreet object. In dat geval wil je de tijd nemen om hem gerust te stellen over dit object (indien mogelijk in je situatie). Of het nu een brievenbus, een vuilnisbak, auto of een plastic zakje is…ik weet zeker dat je de creativiteit in je hebt om hem te helpen inzien dat dit hem niet zal deren. En zo niet…..kijk dan uit naar een nieuw artikel over dit onderwerp de komende weken!
  Maar in ieder geval is dit absoluut een situatie waarin je je paard de tijd wilt geven om naar het object te kijken.
 • 2.B Je paard is in het algemeen al gespannen tijdens deze rit. Wees eens eerlijk: heb je hem wel goed opgewarmd voordat je begon met je rit of naar buiten ging? Was hij kalm toen je opstapte?
  Zo ja, ga dan eens na wanneer of waar de spanning begon op te lopen, en kijk of je hem kunt helpen zijn grenzen te verzetten en weer te kalmeren voordat je verder gaat.
  Laat hem dan alleen kijken als het nodig is voor je eigen veiligheid. Zo niet, doe een stap terug en ga hem eerst helpen kalmeren. Dit heeft niks met het object te maken, en kijken zal dus niet helpen. Als hij weer ontspannen is zal het object hoogstwaarschijnlijk geen probleem meer zijn.
 • 2.C Het lijkt erop dat je paard zoekt naar dingen om overstuur van te raken (is je paard toevallig vrij dominant naar jou toe of in de kudde?  ). Dit is een van de weinige gevallen waarin het een goed plan zou zijn (als het veilig is!) als je hem NIET naar het object/het gebied laat kijken. Dit is een leiderschapsprobleem, en het zou oneerlijk zijn als ik niet zei dat het meestal een vrij ingewikkeld proces is om dit te verbeteren. Onthoud dit over kudde gedrag: ‘De leider kijkt naar de omgeving en gevaren; de volgers kijken naar de leider.’
  Het is nu dus jouw taak om jouw paard te helpen terug te stappen in de volgers positie, en jij zult dus in de positie van de leider moeten gaan staan. Dit betekent dat iedere keer als je paard begint te kijken en zich druk begint te maken, je hem eraan herinnert wat echt belangrijk voor hem is: namelijk JIJ!
  Help hem zich te realiseren dat het leven gemakkelijker en rustiger is als hij op JOU let. En dat hij zich dan geen zorgen hoeft te maken, jij zal de rest doen.
  Iedere keer als hij wegkijkt van jou en zich druk begint te maken….doe je er dus wat aan. En zodra de aandacht bij jou is…beloon je.

En heel kort gebracht is de vraag bij alles na/tijdens het proberen van de strategie:

Helpt het ‘laten kijken’ mijn paard? Wordt hij er meer gerust van? Zo nee, probeer dan wat anders.

Onthoud wel dat zeker het laatst beschreven probleem een zeldzaam probleem is. En al heb je een paard wat de neiging heeft dit te doen, let erop dat je nooit aannames maakt erover. Hij zal best eens WEL bang zijn voor het object, of WEL oprecht gespannen zijn. Herken dit dan, en push hem er NIET doorheen, of je verprutst al het harde werk dat je in jullie relatie hebt gestoken.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je dus maar beter eerst uitgaan van de eerste 2 problemen, voordat je overgaat op ‘drastischer’ maatregelen.

Heb je vragen? Stel ze! We helpen je graag verder.