,

Paardentypen & Gedrag: #3 Introverte paarden

Welkom bij het derde en laatste artikel van de reeks Paardentypen & Gedrag. In voorgaande artikelen hebben we het gehad over het gebruik van deInstinctieve & Rationele hersenhelften en in deel 2 hebben we het gehad over het Extroverte paard. We raden aan dat je deze artikelen leest alvorens je aan deel 3 begint.

In dit artikel zullen we ons er vooral op richten om het Introverte paard te begrijpen, en er achter te komen hoe we een introvert überhaupt kunnen herkennen.

Stel jezelf eerst eens de volgende vragen:

 • Is de lichaamstaal van mijn paard vaak moeilijk te lezen? Lijkt het alsof hij weinig communiceert?
 • Is het vaak moeilijk om mijn paard voorwaarts te krijgen? Is hij erg sloom, of staat hij vaak als aan de grond genageld?
 • Heeft mijn paard de neiging om, wanneer hij gespannen is, eerst in zijn schulp te kruipen (het lijkt alsof er niks aan de hand is), en dan even later te exploderen (zomaar, ineens!?)?

Als het antwoord op minimaal 2 van deze vragen Ja is, dan zou je best eens te maken kunnen hebben met een paard dat van nature een introvert is.

introvert fjordZoals in het vorige artikel besproken, is het zo belangrijk voor ons om te weten of we met een introvert of een extrovert te maken hebben, omdat we, als we ons aan zijn energie aanpassen, gemakkelijker een connectie met hem maken, en hij gewilliger zal zijn om met ons mee te werken. Als we ons aanpassen geven we ons paard te kennen dat we hem begrijpen.

Stel jezelf nu eens het volgende voor: Je hebt een lange dag gehad, en hebt er de hele dag naar uitgezien om lekker even met je voeten omhoog een boek te gaan zitten lezen. Je zit lekker op de bank, met je kop thee klaar, en begint met een diepe zucht aan je boek. Maar dan komt je vriendin binnen. Ze doet alle lichten aan, gaat ‘gezellig’ naast je zitten en zet de tv aan. Ze blijft maar zappen, de bank waarop jullie zitten blijft maar bewegen en ze begint ook nog eens uitgebreid tegen je te kletsen.

Waardeer je dit? Of had je liever gehad dat ze je even met rust had gelaten. Had je haar meer gewaardeerd als ze zachtjes een boek had gepakt en dat naast je was gaan zitten lezen?

Onze paarden functioneren zeker op deze manier. Wanneer we met een introvert te maken hebben, is het belangrijk dat we net zoveel, of minder, energie verbruiken dan zij. Zoals veel van onze studenten al eens hebben gehoord: ‘Probeer hem te laten zien dat je nog veel luier bent dan hij!’

Introverte paarden hebben tijd nodig. Hoe meer we proberen hen te haasten, hoe langzamer ze zullen worden, of hoe meer spanning ze zullen opbouwen.

Sommige introverte paarden lopen liever niet omdat ze het doel niet snappen. Daarom lopen ze liever geen rondjes in een rijbak en gaan ze liever naar buiten. Een volte gaat immers nergens heen!

Andere introverte paarden zijn moeilijk in beweging te krijgen omdat ze gespannen zijn. Ze zijn letterlijk ‘als aan de grond genageld’. Hoe harder we ze op zo’n moment gaan duwen, hoe meer weerstand ze opbouwen. Maar als we ze gewoon de tijd geven en wachten, zullen ze vanzelf gemakkelijker gaan bewegen.

Kijk deze week tijdens je training eens in hoeverre je ervoor kunt zorgen dat je die connectie met je paard krijgt en houdt. Heeft hij het nodig om te bewegen? Help hem daar dan bij! Geeft hij echter aan dat hij liever wat rustiger aan doet, laat hem zien dat je het snapt en dat dat mag….en je zult ervan versteld staan hoeveel hij je zal gaan bieden in de toekomst.

[polldaddy poll=7847263]

1 antwoord
 1. creditbuystore.com
  creditbuystore.com zegt:

  Hey there! Someone in my Myspace group shared this site with us so
  I came to check it out. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my
  followers! Terrific blog and outstanding style and design.

Reacties zijn gesloten.