,

Paardentypen & gedrag: #1 Instinct vs Ratio

Heb jij je weleens afgevraagd hoe het nou komt dat je paard binnen de omheining van zijn eigen wei zich voorbeeldig gedraagt, en de kalmte zelf is, en buiten schrikt van ieder blaadje dat op de grond valt?

Leef je in je paard in en verbeter zo de relatie met je paard drastisch.

De natuurlijke neiging van het paard

Phoenix adrenalineVan nature is het paard een vluchtdier. Dit houdt in dat het in de natuur voortdurend alert blijft op gevaar, en zodra het enkel vermoed dat zijn veiligheid niet meer verzekerd is, vlucht hij. Pas op een veilige afstand zal hij stoppen en de situatie herbeoordelen. Zijn ‘denkbeeld’ hierbij is: ik kan beter 10 keer voor niks wegrennen van de wind in de bosjes, dan 1 keer te weinig en te worden opgegeten.

Wanneer het wilde paard een vreemd object ziet zal zijn eerste neiging zijn om te vluchten. Was zijn eerste neiging geweest om te gaan kijken uit nieuwsgierigheid, dan was het paardenras hoogstwaarschijnlijk al uitgestorven.

Basisbehoefte 1 als trigger

Natuurlijk zou het verschrikkelijk energie rovend zijn als hij ook werkelijk 100% van de tijd dacht dat hij in gevaar was. Daarom is het paard gemaakt met de fysieke mogelijkheid om over het algemeen kalm te zijn, en zijn rationele of creatieve kant van de hersenen te gebruiken en, zodra nodig, razendsnel over te schakelen naar zijn instinctieve of reactieve kant. Deze worden ook wel aangeduid als de linker of rechter hersenhelften.

Dit zorgt ervoor dat hij in het dagelijks leven, wanneer er geen gevaar dreigt, geen energie hoeft te verbruiken aan adrenaline en het aanspannen van de spieren die nodig zijn om te vluchten, maar zijn energie kan gebruiken voor het vinden van voedsel, comfort en dominantiespelletjes met kuddegenoten.

We moeten echter begrijpen dat, ook al lijkt ons paard in zijn eigen dagelijkse omgeving kalm (hij gebruikt zijn rationele hersenhelft), zodra hij echt onraad ruikt (of ziet/voelt/hoort!), hij razendsnel over zal schakelen naar het gebruik van zijn instinctieve hersenhelft om zichzelf in leven te houden. Wanneer ons paard zich dus nog niet veilig voelt bij ons, of in zijn omgeving (bijvoorbeeld op buitenrit), is hij voortdurend zijn instinctieve hersenhelft aan het gebruiken en is hij dus de gehele tijd gespannen.

Het paard in een mensenwereld

Het is natuurlijk prachtig dat de natuur dit heeft verzonnen om ons paardenras in leven te houden zodat wij er nu nog steeds van kunnen genieten. Maar over het algemeen, helpt het ons in het dagelijks leven niet wanneer ons paard zijn instinctieve hersenhelft gebruikt. Hierdoor vergeet hij namelijk dat wij er zijn, en dat wij hem zullen beschermen. Hierdoor rennen paarden in paniek door draden heen, slaan op hol of klimmen door het achterluik van de trailer naar buiten.

Phoenix gapenKortom, voor zowel ons als ons paard is het enorm handig als hij leert om zijn rationele hersenhelft te gebruiken. Hierdoor is hij leergierig, speels, nieuwsgierig en open voor communicatie. Het zou mooi zijn als onze paarden in het dagelijks leven zo’n 99% van de tijd hun rationele hersenhelft zouden gebruiken.

Helaas kunnen de meeste paarden dit niet in hun eentje bereiken. Aangezien wij degenen zijn die hen in een nieuwe omgeving hebben gebracht, is het ook onze verantwoordelijkheid om ze te helpen hiermee om te gaan en die rationele kant te gaan gebruiken, zodat we allemaal beter kunnen genieten van het leven.

Symptomen

Om te weten of we onszelf in een veilige situatie begeven ten opzichte van de staat van ons paard (wanneer hij zijn rationele hersenhelft gebruikt), is het van belang dat we zijn lichaamstaal leren lezen.

Enkele symptomen van een paard dat zijn instinctieve of reactieve kant gebruikt:

 • Staart hoog in de lucht of juist tussen de billen getrokken
 • Stijve of gespannen nekspieren, de nek staat omhoog of juist helemaal omlaag (als een struisvogel die zijn kop in het zand steekt!)
 • Snurkende, snuivende of blazende geluiden vanuit de neus
 • Grote, strakke ogen, of ogen die weinig knipperen
 • Niet stil kunnen staan (korte, strakke passen), of juist niet meer kunnen bewegen (vastgenageld aan de grond)

Enkele symptomen van een paard dat zijn rationele of creatieve kant gebruikt:

 • Ontspannen staart
 • Ontspannen nek als verlengde van de rug (ongeveer horizontaal), ontspannen spieren
 • Briesen, zuchten, gapen, likken, kauwen of smakken van de mond
 • Ontspannen, zachte ogen die regelmatig knipperen
 • Rustige, gelijke passen

De volgende keer dat je met je paard bent, probeer eens te lezen of hij de rationele of instinctieve kant van zijn hersenen gebruikt.

Is er één kant die jouw paard het meeste van de tijd gebruikt of is hij getraind in beide?

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] wel of niet reageert wanneer we hem iets vragen. Ook helpt het om een begrip te hebben van wat voor Paardentype je op dat moment mee te maken hebt maar dit is uiteraard weer een stukje theorie dat wat dieper […]

 2. […] reeks Paardentypen & Gedrag. In voorgaande artikelen hebben we het gehad over het gebruik van deInstinctieve & Rationele hersenhelften en in deel 2 hebben we het gehad over het Extroverte paard. We raden aan dat je deze artikelen […]

Reacties zijn gesloten.