, ,

Met de voetjes van de grond #1

 

Toen we jullie om onderwerpen en vragen voor blog artikelen vroegen, kregen we een hoop feedback terug. In het vorige artikel hebben we alvast een van jullie vragen besproken. In dit artikel zullen we ingaan op de vraag van Mireille over:

‘Het sturen van de voeten tijdens het grondwerk.’

Nu zullen sommigen van jullie je afvragen wat hiermee bedoeld wordt en daar zullen we mee beginnen. Wat bedoelen we nu precies met dat verplaatsen van sturen van de voeten vanaf de grond, waarom zou je dit willen leren en waarom kan dit een ontzettende uitdaging zijn voor

Wat bedoelen we met het sturen van de voeten tijdens het grondwerk?
Het betekent dat je leert om, met behulp van een touw om de voet of het been van je paard, zijn voet op te tillen, deze te verzetten, en hem vervolgens leert om zijn voet te volgen en zijn gewicht er achteraan te verplaatsen.

Allereerst is het goed om je nogmaals te realiseren dat je paard een vluchtdier is en als zodoende claustrofobisch. Dat betekent dat iedere oefening die je met hem doet waarin je hem geduldig leert omgaan met een beperking van zijn ruimte, hem zal helpen kalmer te worden en zich minder zorgen te maken om kleine ruimtes en die beperking van zijn vrijheid.
Geloof het of niet maar het controleren van de voeten op deze manier kan invloed hebben op niet alleen het vast staan bij het poetsen maar ook het trailerladen, aansingelen en rijden van je (jonge) paard.

Daarbij is het een oefening die vaak aan de orde komt bij jonge paarden omdat het een goede voorbereiding is op ten eerste de hoefsmid en het uitkrabben van de voeten, en ten tweede voor het geval hij ooit met zijn voet vast komt te zitten of tijdens het buitenrijden door een struikje

En uiteraard is het ideaal voor paarden die ‘losse voetjes’ neigen te hebben.

Pedicure for QuasiDoor deze oefening leert je paard namelijk nog beter te wijken voor druk en een gevoel te volgen, met zijn been in dit geval. Hij zal dus minder snel in paniek raken wanneer er ooit iets aan zijn benen trekt, en zo beperk je het risico op blessures en ongelukken. Daarbij kun je op deze manier je jonge paard leren geduldig zijn voet omhoog te houden voor de smid, vanuit een veilige positie die je lang vol kunt houden zonder jezelf rugpijn te bezorgen.

Waarom is dit nu zo moeilijk voor sommige paarden en hoe kan ik zien dat het een belangrijke uitdaging gaat zijn voor mijn paard?
Zoals we net al zeiden zijn paarden vluchtdieren en dit betekent dat ze gemakkelijk in paniek raken wanneer ze het gevoel hebben dat hun vrijheid op enige wijze wordt beperkt.
Zeker met een jong paard is dit duidelijk te zien, en bij de een sterker dan bij de ander. Je ziet het met name op het moment dat een jong paard een vreemd object aanraakt (of erdoor wordt aangeraakt) wanneer hij het niet verwacht. De eerste reactie is vaak wegspringen in een vluchtreactie, maar er zijn ook veel paarden die op zo’n moment defensief reageren en uithalen naar wat ze heeft aangeraakt. Op het eerste gezicht lijkt dit agressief maar de oorsprong ligt bijna altijd in onbegrip van het paard en de behoefte om zichzelf te beschermen.

Als jouw paard de neiging heeft uit te halen, dan is er dikke kans dat dit een uitdaging voor jullie gaat zijn, en juist dan kan ik je garanderen dat het een hele belangrijke les voor jullie beiden zal

Als hij uithaalt, ook tijdens het oefenen, straf hem niet af, en neem het niet persoonlijk. Hij voelt dat hij zich moet beschermen.
En de beste manier om hem te laten zien dat dat niet nodig is, is door vriendelijk, geduldig en consequent te zijn, niet door boos op hem te worden; daardoor bevestig je alleen maar dat je niet aan zijn kant staat in zo’n geval. En de manier om dat te doen is door hem meer te aaien (desnoods dus van een afstand!).
Geef hem vertrouwen, vertrouwen, vertrouwen…..en pas als je dat helemaal hebt kun je eventuele dominantie aanspreken wanneer je hem vraagt zijn voet op te tillen en hij zegt nee. Maar snel uithalen en wegspringen zijn tekenen van angst; ga er op de juiste manier mee om.

In het volgende artikel zal ik je een stappenplan geven om dit aan je paard te leren, en wat belangrijke aandachtspunten die erbij komen kijken.