Regelmatig hebben we met studenten te maken die hun beklag doen over een gebrek aan lichtheid van hun paard. In de meeste gevallen ligt het probleem bij de manier waarop de hulp wordt gegeven, en helaas wordt ons in de reguliere ruitersport meestal niet geleerd hoe we ons paard op een effectieve manier kunnen leren licht te reageren op onze hulpen.haute ecole

Vaak zien we dat men probeert om vriendelijk te zijn door iets steeds weer opnieuw te vragen zonder resultaat (wat eerder zeurderig dan vriendelijk overkomt) en dan, wanneer men gefrustreerd raakt, krijgt het paard op zijn donder met de zweep, teugel of het been. Het resultaat…..het paard snapt nog steeds niet dat hij op de hulp moet reageren, wordt bang of verliest respect voor een emotionele ruiter.

Jachtdier vs Prooidier
De natuur heeft ons gezegend met bepaalde eigenschappen die het effectief omgaan met paarden knap lastig kunnen maken. En dan heb ik het vooral over het controle-freak karakter dat in iedere mens tot zekere mate zit.

Je kunt heel duidelijk het verschil zien tussen roofdier (mens) en prooidier (paard) in de manier waarop wij met druk en stress omgaan.
Voor ons paard is het belangrijk dat we de spanning langzaam opbouwen, en zodra hij iets goed doet, we snel belonen en de spanning er direct afhalen.
Het zit echter in onze aard om precies het tegenovergestelde te doen, omdat we de extreme behoefte voelen om controle te houden.

Stel je het volgende voorbeeld eens voor:
Je bent met je paard op de volte bezig vanaf de grond, plots schrikt hij ergens van en gaat in volle galop er vandoor, de lijn door jouw handen trekkend. Wat doe jij automatisch…?
Juist ja! Je sluit je handen! (om de controle te houden over een dier van 600 kilo!)
Een paard is geneigd om door druk heen te breken, en wat gebeurt er dus? Jouw (claustrofobische) paard voelt de beperkende druk op zijn halster, en…..gaat er alleen nog maar harder vandoor.

Hoe mooi zou het zijn als we onszelf konden leren om op zo’n moment de lijn een paar centimeters door onze handen te laten glijden (zodat ons paard wat speling heeft voor zijn schrikreactie) om deze daarna rustig te sluiten en de galop tot een stop te brengen.

Ga deze week eens extra letten op welke roofdier gewoonten jij hebt bij je paard. Heb jij nog steeds handen die snel sluiten en langzaam open gaan?

—>Wil je weten wat de praktische stappen zijn om een paard te krijgen dat lichter op jouw hulpen reageert? Klik dan hier en ontvang: Lichtheid op jouw hulpen #2   gratis in jouw mailbox binnen 48 uur.