,

Handleiding voor een noodrem

 

In het vorige artikel hebben we kort wat theorie besproken over het Hoe, wat, waar? Van de Noodrem met de belofte in dit artikel enkele praktische stappen te bespreken om communicatie met je paard op te bouwen over een noodrem.

Zoals we bijna altijd doen, raden we je aan om ook met deze oefening eerst op de grond te beginnen. Dit niet enkel voor je eigen veiligheid, maar ook om het je paard gemakkelijker te maken (d.m.v een simulatie).

Het helpt enorm als zowel jij als je paard het concept van Constante druk begrijpt. Is dit het geval, kun je zo beginnen:

  1. Ga aan de linkerkant van je paard staan (uiteraard wissel je later van kant om niet eenzijdig te blijven).
  2. Pak de leadrope/teugel aan die kant in je rechterhand, en leun je rechter onderarm op de schoft/rug van je paard en je rechterzij tegen zijn zij. Op deze manier houd je gemakkelijker contact met zijn lichaam als hij het niet snap ten gaat draaien.
  3. Til nu met je rechterhand de teugel hoog op, en glijd met je linkerhand naar een nette afstand richting het hoofd van je paard waar je de teugel in 2 vingers vastpakt.
  4. Leg je rechterhand weer neer op de schoft en begin nu heel langzaam de vingers van je linkerhand te sluiten, een voor een (in fases).
  5. Als je hand eenmaal volledig is gesloten kun je hem + teugel langzaam naar de linker schouder van je paard toe gaan brengen totdat de nek van je paard zich buigt en zijn neus richting jouw lichaam komt.

–>Natuurlijk gebruik je, zoals altijd, fases. En natuurlijk beloon je voor de eerste kleine pogingen: heb je enkele vingers gesloten en beweegt de neus van je paard ook maar een centimeter jouw kant op; laat dan onmiddelijk de teugel vallen en beloon hem! Het is nu belangrijker dat hij eerst het principe snapt; de rest komt later. Hoe beter het gaat, hoe verder je hem kunt vragen zijn nek te buigen (let op; zijn hoofd moet recht kunnen blijven; zo niet, vraag je hem te ver en breng je hem in een erg ongemakkelijke positie), en hoe langer je hem kunt vragen daar te blijven.

Snapt je paard dit aan beide kanten, en weet je dat hij het lichamelijk aan kan (ontdek aan welke kant je paard meer moeite heeft met de buiging!) dan is het nu tijd om in het zadel te stappen en hetzelfde te paard uit te voeren. Uiteraard ga je pas stappen als het vanuit stilstand goed gaat, en ga je pas draven als het vanuit stap goed gaat etc.

Stap 1: Ontspan

Deze stap is erg belangrijk maar vergeten veel mensen al te vaak: wil je dat je paard leert om te ontspannen? Doe dit dan zelf ook! De noodrem is niet alleen voor je paard; jij hebt ook een verantwoordelijkheid, en dat is om je natuurlijke angsthouding (foetus houding) tegen te gaan en jezelf de Relax-Reflex aan te leren: Adem diep uit/zucht/gaap/ en ontspan je hele lichaam. Daarbij kun je je paard ook een commando aanleren als extra. Let er wel op dat je alleen je stem gebruikt als je zelf kalm bent; anders maak je hem in de war met je emoties. En maak het hem en jezelf makkelijk door een woord of geluid te kiezen dat ontspanning opwekt. Zo is HALT een harde klank en is Hoooooooooo iets wat je gemakkelijk kunt zeggen terwijl je uitademt en ontspant.

—> Natuurlijk was dit niet het einde van de handleiding. Helaas moeten we de blog artikelen kort maken om jou geïnteresseerd te houden. Maar wil je de rest van de informatie toch ontvangen? Dan kun je je —>HIER opgeven en ontvang je de rest van het artikel in je mailbox!