#8 Zoeken naar de verbinding
Welkom bij artikel #8 van de serie ’10 lessen geleerd van een echte Horseman.’ In het vorige artikel heb je kunnen lezen hoe belangrijk het is om de basis goed in orde te hebben voordat je gaat spelen met moeilijkere oefeningen en dingen die meer vergen van de relatie met je paard. In dit artikel wil ik ingaan op iets wat een gigantisch onderdeel is van die relatie; de verbondenheid die jouw paard met jou voelt (en andersom).
Toen we Berni Zambail meer dan een jaar geleden uitnodigden om te komen voor de NH Experience 2015 vroeg ik me af of er een aantal dingen weer naar voren zouden komen in zijn trainingen die ik al eerder heb gezien. Een van die dingen is de ‘connectie test’ zo gezegd. En die liet zichzelf inderdaad zien. Dit is de check: je laat je paard los, of legt je touw over zijn rug, en loopt dan rustig weg (zonder hem een commando te geven om iets specifieks te doen). Loopt hij direct met je mee…. Test geslaagd! Je had een verbinding en hij dacht aan je. Aan de snelheid waarop hij reageert, hoe lang hij met je mee loopt of hoeveel moeite hij doet om bij je te blijven geeft de mate van connectie aan. Je kunt je voorstellen dat als hij blijft staan… er nog een gaatje is om te vullen.
Natuurlijk zijn er excuses te verzinnen wanneer je paard blijft staan of langzaam reageert; hij was met andere dingen bezig, hij was onzeker of hij moest volgen of blijven staan. Misschien heb je hem wel geleerd zelfs dat als jij wegloopt hij moet blijven staan. Maar veel van deze excuses zijn precies dat…. excuses.
Je realiseert je dat pas wanneer je een echte Horseman aan de gang ziet met een paard dat hij pas net heeft ontmoet. Een paard dat de indruk geeft helemaal verliefd te zijn op hem. Het paard let voortdurend op en is constant klaar om te reageren wanneer hij iets vraagt.
Iets wat ik Berni, en enkele andere goede Horseman, al keer op keer voor elkaar heb zien krijgen. En de zin ‘it’s like magic’ komt dan toch echt tot leven.
Natuurlijk moet deze staat van connectie niet betekenen dat je paard voortdurend zenuwachtig aan het wachten is, of zich gedraagd als jouw slaaf die wacht op een commando. En als je een dergelijk duo aan de gang hebt gezien; ‘The Horse & man’ samen dan weet je ook het mogelijk is om dit te bereiken zonder de waardigheid van het dier aan te tasten.
Een goede verbinding geeft die paraatheid aan, maar ook vertrouwen; vertrouwen dat wanneer de menselijke partner zegt dat het oke is, het ook werkelijk oke is. Maar ook vertrouwen dat er rekening wordt gehouden met eventuele fouten; dat er niet van het paard wordt verwacht dat hij perfect is, en er anders een straf of ongeduld volgt. Het paard ‘weet’ dat zijn partner hem kent en erop vertrouwt dat hij zijn uiterste best zal doen, en tegelijk vertrouwd het paard erop dat zijn partner hem geen onmogelijke dingen zal vragen. Als dat samengaat met wederzijds respect, en wat spel, ontstaat die mooie verbondenheid.
Maar hoe krijg ik die connectie?
Helaas is het nog niet eens zo simpel dat uit te leggen maar het komt neer op het volgende: gebruik de psychologie in je training.
Zorg ervoor dat je voortdurend vragen aan je paard blijft stellen tijdens de training en hem niet zomaar zijn ‘taak’ laat doen. Blijf alert op feedback die jouw paard je geeft en laat hem zien dat je daar iets mee doet. Laat toe dat hij tegen je praat, en werk samen met hem in plaats van hem ‘te trainen’. Vraag hem voor nieuwe dingen, dingen waar hij niet alleen voor hoeft te bewegen maar vooral ook over na moet denken. En houd rekening met zijn type… op ieder moment! Zijn gedrag (en het type dat hij laat zien) kan per moment veranderen, en hoe beter je je leert aanpassen, hoe beter hij zich met jou verbonden zal voelen. Laat hem zien dat jij hem begrijpt, dat je dezelfde dingen wilt als hij (4 basis behoeften) en hij zal je sneller als zijn partner gaan zien.
Ga deze week tijdens je tijd met je paard eens na over hoeveel vragen hij aan je stelt, met zijn oren naar voren, en probeer hem antwoord te geven; negeer de vragen niet want dit zijn de momenten waarop hij contact met je paard.
Je zult zien dat als je dit doet; je ruimte laat voor de communicatie jouw kant, je paard steeds liever bij je zal zijn en steeds meer moeite zal gaan steken in jou geven wat je vraagt…en meer!