, ,

#6 Beleefdheid kost niets en koopt alles

Welkom bij artikel #6 van de serie ’10 lessen geleerd van een echte Horseman.’ In het vorige artikel heb je kunnen lezen hoe belangrijk het is om je paard voortdurend te laten weten dat hij veilig en geliefd is. In dit artikel wil ik het hebben over een ander aspect dat daarmee samenhangt en er ook voor zorgt dat je paard meer inzet toont tijdens jullie communicatie, namelijk; beleefdheid, of ook wel lichtheid wanneer we het hebben over paarden trainen.

DSC02321

Berni & Yannick

Tijdens de NH Experience van 2015 demonstreerde Berni Zambail, nog eens, dat wat er ook gebeurt en hoe streng je ook moet zijn naar je paard, je daarna altijd terug gaat naar een beleefde vraag. Ik heb in eerdere artikelen beschreven hoe er verschillende situaties waren waarin hij wat heftiger moest optreden naar een paard (of ruiter 😉 ) maar we hebben allemaal gezien en ook ervaren dat hij vervolgens direct overschakelde naar een lichtere vorm van communicatie. Hij houdt geen boze gevoelens in zijn hoofd, maar ook niet in zijn lijf. Zijn handen zijn getraind om, nadat er flink kracht op bijvoorbeeld het halster is uitgeoefend, direct te openen en het paard beleefd op een fase 1 achteruit te vragen alsof er niks gebeurd is.

Iedere goede Horseman weet hoe belangrijk het is om tijdens de training in het moment te leven, zoals ook het paard dit doet, en hem op deze manier te laten weten dat hij altijd weer een nieuwe kans krijgt. Buck Brannaman legt het bijvoorbeeld uit als ‘je paard altijd een betere deal aanbieden’.
Indien nodig geef je duidelijk aan waar de grens is door omhoog te gaan in je fases, maar zodra je paard reageert bied je hem direct de betere, lichtere deal aan; een kans om op een beleefdere manier te communiceren, en dit kan alleen door zelf het goede voorbeeld te geven en in eerste instantie lichte hulpen aan te bieden.

DSC02467

Berni @ play

Onze studenten leren het ook: wanneer je iets van je paard vraagt, begin je altijd met een subtiele vraag, een hint en geef je paard lang genoeg de kans om die op te pikken en te reageren. Reageert hij niet, laat je hem beetje bij beetje vriendelijk zien dat daar een consequentie aan zit. Zodra hij wel reageert, laat je hem zien dat jij ook in staat bent meteen weer subtiel te communiceren.
Op deze manier ziet je paard dat het nut heeft om beleefd te reageren op je vragen, zelfs wanneer hij iets misschien niet begrijpt; en zal hij er meer moeite in gaan steken en steeds lichter en sneller gaan wijken voor je hulpen.

Je hebt vast wel eens in de paardenwereld gehoord dat je paard je spiegel is; wat je ervoor zet, zie je terug. In dit opzicht is dit zeker zo: ben jij niet beleefd tegen je paard, dan kun je verder hard je best doen, maar de beleefdheid zal je van hem ook niet terug zien, totdat jij het gaat aanbieden.

Onthoud dus: beleefdheid kost niets, maar met wat tijd, kan het alles kopen.