, ,

50 Shades of Grey

DSC03234

Berni & Elvira met Quasi NH Experience 2015

Welkom bij het laatste artikel, artikel #10 van de serie ’10 lessen geleerd van een echte Horseman.’ In het vorige deel heb je kunnen lezen over de bijna magische kracht van focus en hoe je die in je voordeel kunt gebruiken bij de communicatie met je paard. In dit laatste artikel van deze serie over de belangrijkste lessen uit mijn tijd met Master Horse Developer Berni Zambail wil ik een heel belangrijk element met je bespreken; het belang van duidelijkheid….zwart-wit communicatie.

Zowel tijdens de NH Experience van 2015 als alle andere keren dat ik met Berni heb mogen samen werken is er iets dat opvalt en dat ook duidelijk naar voren komt bij iedere andere instructeur of trainer waar ik van onder de indruk ben. Sterker nog, hetzelfde geldt voor mensen: de mensen waar we het meeste respect voor voelen zijn die individuen die heel duidelijk hun grenzen en doelen aangeven. Op deze manier weet iedereen om hen heen waar ze aan toe zijn.

Dus waarom deze titel? Uiteraard om je een beetje te provoceren…maar ook omdat het duidelijk aangeeft wat je NIET wilt zijn wanneer je met je paarden samen bent.
Dat je dit leest betekent dat het belangrijk voor je is wat jouw paard van je vindt, en dat hij gelukkig is. Het betekent waarschijnlijk ook dat je, net als ik en de meeste andere ruiters die zich inlaten met ‘natuurlijke’ trainingswijzen, van nature eerder ‘te lief’ dan ‘te hard’ bent. Dit zie ik in eerste instantie als een goed startpunt. Het is gemakkelijker om een zacht persoon te leren assertief te worden, dan een verhard persoon te leren empathisch te worden. Gelukkig houden we o.a van onze paarden omdat we van ze leren en zo een beter mens worden.

Een van de belangrijkste lessen die ik heb moeten leren, over de jaren heen, en waar ook veel van mijn studenten en de mensen om me heen mee worstelen is het concept van ‘zwart-wit’ zijn. Paarden houden van duidelijkheid; ze zoeken naar een leider. Die leider vinden ze alleen in ons als we een heel eerlijk beeld hebben van wat we wel en niet verwachten en ook in staat- en gewillig zijn dit naar ons paard te communiceren.

P1050458

Mijn eerste cursus met Berni, Frankrijk, 2012 Elvira & Quasi, Berni & Caimoa

Iets dat me altijd is bijgebleven is wat Berni als feedback na een specifieke cursus tegen me zei. Eerst gaf hij me wat complimentjes en toen ik doorvroeg over tips zei hij uiteindelijk ‘You need a little bit more bite’. Oftewel; het is belangrijk dat je wat meer pit krijgt. Niet dat je harder wordt, maar wel dat je je altijd en overal bewust bent van wat je wilt bereiken en daar ook echt voor gaat. Laat aan je paard weten dat je bereid bent te doen wat er nodig is. Het gevolg is ALTIJD dat je paard zich veiliger voelt, meer respect heeft voor zijn leider, weet waar hij aan toe is, en als resultaat ook meer moeite zal steken in jullie relatie en wat je van hem vraagt.

 

Wanneer jij je paard vraagt iets aan te raken met zijn neus, bedenk dan eerst op welk niveau jullie communicatie al zit en hoe mentaal, emotioneel en fysiek ontwikkeld hij al is, zodat je de moeilijkheidsgraad van je verzoek van tevoren kunt bepalen. Dan kies je iets om aan te raken, zoals het handvat van de deur van de trailer. Als je eenmaal hebt besloten houd je vol tot je je paard hebt kunnen helpen het uit te vogelen.
– Geef het dan niet op als hij een meter naast het handvat de trailer aanraakt; dat is NIET het handvat!
– Geef het niet op als hij het raampje aanraakt; dat is NIET het handvat!
– Geef het niet op als hij afgeleid raakt; hij heeft het handvat nog NIET aangeraakt!
– Neem geen genoegen met een voet op de laadklep; je ging voor het handvat!
Houd vol, houd vol, houd vol…. en steeds als hij iets anders aanbied ‘zeg’ je vriendelijk maar heel duidelijk ‘lief, maar nee dankjewel. Dat was knap, maar zoek nog maar even verder.’ NIET ‘Oh, ja…dat is soort van oké.’Daar help je jouw paard niet mee; hij zoekt naar wat jouw communicatie betekende.
En op het moment dat hij dan wel de goede kant op wijst zeg je ‘JA!!!!’

625555_508907312479741_1792122911_n

Franse cursus, Haras Naturel du Plessis, 2013 Berni & Smigus

Nu is het niet mijn bedoeling met dit artikel je het idee te geven dat je kortaf naar je paard moet zijn en hem moet gaat rondbazen; alles behalve dat. Vergeet niet alle voorgaande lessen te gebruiken; gebruik phsychologie, laat je paard zien dat je van hem houdt etc. Maar in je communicatie, vergeet vooral ook niet dat wat jouw paard het meeste boven alles waardeert…is duidelijkheid.

Toen ik (nog) 😉 jonger was heb ik een poos gegroomed bij een Wereldkampioene Reiningruiter. Ze lachte om het woord ‘Natural-Horsemanship’ en ze was tamelijk hard voor haar paarden. Desondanks gebruikte zij in zekere zin Horsemanship. Ze was ontzettend zwart-wit naar haar paarden. Er was geen twijfel, geen grijs gebied. Ze wisten waar ze wel en niet werden verwacht… en waardeerden haar voor haar eerlijkheid, dat was duidelijk. Gouden paarden had ze er aan, stuk voor stuk.
Natuurlijk betekent dit niet dat ze niet nog veel meer had kunnen bereiken met een stukje psychologie, maar het laat zien hoe belangrijk die duidelijkheid is voor onze paarden. Dat je, zelfs als een hoop van de andere aspecten ontbreken, nog een heleboel goed kunt doen door alleen heel correct te zijn tegen je paard over wat je van hem vraagt.
Dit keer geen spelletje of praktische opdracht… enkel het verzoek eens op te letten tijdens je training. Ervaart je paard jou als zwart-wit… of ziet hij ’50 Shades of Grey’ in jouw communicatie?