, ,

#5 Alles is liefde

 

Welkom bij artikel #5 van de serie ’10 lessen geleerd van een echte Horseman’. In het vorige artikel heb je kunnen lezen hoe je er zeker van kunt zijn dat de les de schakeltjes in de hersenen van je paard heeft samen gekLIKT.
In dit artikel wil ik je uitleggen hoe je je er paard voortdurend van kunt verzekeren dat hij geliefd is en je dingen met en voor hem doet in plaats van hem dingen aandoet. We hebben in een eerder artikel al besproken hoe je je paard eraan kunt herinneren dat hij je kan vertrouwen. In dit artikel laat ik je graag zien hoe je dit in een later stadium kunt toepassen.

DSC02423

Berni & Jack

Tijdens de NH Experience dit jaar (2015) hielp gastinstructeur Berni Zambail mijn studenten en ook mij regelmatig terug te vallen op de eerste oefeningen die wij beiden vaak meegeven aan onze studenten; ‘Vertrouw mij’. Deze oefening helpt jouw paard om zich te gaan richten op jouw lichaamshouding wanneer hij zich onzeker voelt, en bij jou zekerheid te vinden, in het begin d.m.v simpele patronen zoals het heen en weer zwaaien van je stick of touw.

Een duidelijk voorbeeld hiervan was de eerste prive les die ik zelf had met mijn Varox. Varox is een paard met een behoorlijk verleden en dit was de eerste keer dat hij op een externe cursus mee ging, op een groot (druk wedstrijd)-terrein. Hij was behoorlijk vol van de indrukken en dreigde voortdurend de aandacht volledig te verliezen (hierop volgt vaak een poging om zich los te trekken).

Eenmaal, met wat moeite, bij de bak aangekomen bood Berni aan hem tijdelijk over te nemen om zijn aanpak te laten zien.
Berni wist vrijwel direct zijn aandacht op te eisen, en logischerwijze waren enkele aanwezigen in eerste instantie ietwat geshockeerd door de duidelijkheid die Berni boodt. Wat echter al snel naar voren kwam naast de nodige ‘fase 4’ die hij kon geven, was de liefde en zekerheid die hij het paard tegelijkertijd gaf. Na iedere correctie die hij uitdeelde, volgde direct een aai, een glimlach en een aanmoedigend woord. Hoe zwaarder de correctie, hoe langer en vriendelijker daarna de aanmoediging.
Het was zo ook snel duidelijk voor iedereen dat het paard, na de eerste verbazing over het feit dat deze man wist wat hij deed, zijn toevlucht zocht bij Berni en zijn zekerheid haalde uit het feit dat hij niet bekritiseerd maar voortdurend bedankt en aangemoedigd werd voor zijn pogingen om de juiste keuzes te maken. Dit is ook de Horseman waar ik naar verwees in: ‘Hoe herken ik een Paardenmeester?’

DSC02506

Kelly de Geus & haar buddy!

Wat is de les die wij hieruit kunnen halen?
Onthoud dat je relatie met je paard net als een bank rekening is; als je er meer afhaalt dan je erin stopt kom je in het rood te staan. Gebeurd dat, dan ben je het vertrouwen van je paard kwijt en zal hij onzeker of boos worden en dingen zonder jou gaan oplossen.
De truc om je bankrekening vol te houden is dus om bij iedere poging die je paard doet, iedere keer dat je zelf een fout maakt, iedere keer dat hij een correctie nodig heeft, hem te belonen, hem te bedanken….hem te knuffelen.

Leer je zelf aan om echt alle pogingen te gaan zien die je paard doet en hem met je handen, je stick, je touw, je benen als je rijdt, je stem (tenzij je zelf gefrustreerd bent!) en een glimlach te belonen. Zo stel je hem gerust en herinner je hem er voortdurend aan; ‘Misschien had je een correctie nodig, maar ik houd van je en je bent veilig bij mij.’ Net als bij een kind wil je je paard leren: ‘Dat je een foute beslissing maakte, maakt je geen fout paard.’

Ik daag je uit om na iedere correctie die je doet bij je paard jezelf te dwingen te glimlachen, hem te aaien en te bedenken dat je van hem houdt en hem daarna pas te vragen het nog eens te proberen. Ik kan je garanderen dat er twee dingen gaan gebeuren over de komende weken als je dit doet:

  1. Je zult minder gefrustreerd raken en werkelijk meer van je paard gaan houden.
  2. Je paard zal zich minder als een vluchtdier gaan gedragen, minder defensief (of zelfs agressief) naar je worden en sneller moeite steken in wat je van hem vraagt, omdat hij zich veiliger en meer gewaardeerd voelt.