,

4 Vragen om te stellen voordat je doorzet

N.a.v het vorige artikel ‘New Year, New You’ kregen we van een hoop van jullie feedback en vragen over de onderwerpen waar jullie graag meer over zouden willen lezen.

Zoals beloofd zal ik daarop inspelen tijdens de komende artikelen, en natuurlijk geldt mijn aanbod voor de toekomst nog steeds; heb je een vraag of dilemma en wil je daar graag meer over weten? Laat het me weten, en indien gepast zal ik er een artikel over schrijven voor je.

We zullen beginnen met een van de vragen van Loes:
‘Hoe kun je inschatten of een jong paard al toe is aan een bepaalde oefening? Ik worstel daar zelf wel eens mee; wanneer mijn paard een oefening niet wil/kan doen dan moet je soms juist doorzetten terwijl het op andere momenten gewoon nog te vroeg is voor die specifieke oefening.’

Een super vraag natuurlijk, ook omdat dit, naast de jonge paarden, zeer zeker een dilemma is waar ook ruiters met volwassen paarden mee kampen. Wanneer, als je paard ‘nee’  zegt zet je door, en wanneer bewaar je de oefening voor later?

1461006_10202208407672352_1417515350_nDit is het moment waar een stukje zelfdiscipline en planning van onze kant bij komt kijken. Jij bent de trainer/leider/ruiter/gymnastiekleraar/alpha… en zodoende is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je paard geen uitdagingen krijgt die hij niet aan kan. Natuurlijk maken we weleens een inschattingsfoutje, maar dat daar gelaten is het jouw verantwoordelijkheid je paard goed voor te bereiden.

Dit betekent dat, voordat je je paard vraagt een (nieuwe) oefening te doen je jezelf een aantal vragen stelt om vast te stellen of hij er klaar voor is:

  1. Is hij fysiek in staat dit te doen? (Is hij gezond en pijnvrij? Wordt hij niet belemmerd door tuigage, opstakels of jou? Heb je hem al zodoende getraind dat hij de juiste kracht/flexibiliteit/balans heeft voor deze oefening?
  2. Is hij mentaal in staat dit te doen? (Heb je de oefening eerder al in kleine stukjes gehakt en beheerst hij al die stukjes zodat hij goed voorbereid is? Is het op zijn denkniveau; als je nog nooit je paard mentale puzzeltjes hebt gegeven verwacht dan niet dat hij begrijpt hoe hij om de pion, door de hoepel, achteruit de trailer op kan lopen en met zijn staart de balk aanraken……om maar even iets te noemen)
  3. Is hij emotioneel in staat dit te doen? (Is hij kalm genoeg? Brengt de oefening hem in een adrenaline staat waarmee hij nog niet heeft geleerd om te gaan?)
  4. Is onze relatie goed genoeg? (Mag jij je graag genoeg, heeft hij genoeg respect voor je en vertrouwen in je?)

Is het antwoord op sommige van deze vragen ‘nee’ of ‘ik weet het niet zeker’ zorg dan dat je daar eerst een ‘ja’ van maakt. Hoe je dat doet is afhankelijk van wat het probleem is. Het kan zijn dat je een betere warming-up nodig hebt om zijn aandacht te krijgen, dat je eerst nog een poosje zijn spieren moet trainen, of dat je hem eerst nog moet voorbereiden en de oefening in kleine stukjes hakken zodat hij het geheel straks beter begrijpt.

Als je dat allemaal hebt gedaan en het antwoord op alle vragen is, naar jouw weten, oprecht ‘Ja’ dan heb je nu genoeg reden om vriendelijk en geduldig maar zeer consequent bij je vraag te blijven. Jij hebt de leiding, je hebt hem voorbereid en nu is het beste wat je kunt doen hem bewijzen dat je vraag niet voor niks is en dat je het meent wanneer je hem iets vraagt.

Uiteraard kan het alsnog gebeuren dat je je oefening bent begonnen en er halverwege achterkomt dat het toch te moeilijk was voor je paard. Dat is oke. Een goede leider kan fouten toegeven. Biedt je paard je verontschuldigingen aan 😉 en doe een stapje terug.

Maar denk logisch na! Als je in de oefening bent en je paard maakt er een drama van of is afgeleid…..en je weet rationeel gezien dat je alles voor succes hebt klaargelegd en hij het zou moeten kunnen… houdt dan vol! Het is belangrijk voor je paard dat hij ziet dat je weet wat je doet, ookal ziet hij het nut er nog niet van in.
En stop dan pas na een verbetering.

Hopelijk beantwoord dit je vraag Loes. We horen natuurlijk graag over je vooruitgang!

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.