, ,

#2 Nooit langer dan 2 dagen…

 

Welkom bij les 2 uit de serie ’10 lessen geleerd van een echte ‘Horseman’’. In het vorige artikel kon je lezen over het gebruik van psychologie tijdens je training en waarom dit zo belangrijk is. In dit artikel zullen we het hebben over het belang van consequent gedrag…. van jou!

Natuurlijk hebben we het al honderd keer gehoord, en velen van ons hebben stiekem vast weleens geklaagt over het inconsequente gedrag van een andere ruiter…want laten we eerlijk wezen; het is natuurlijk veel gemakkelijker om fouten te zien bij een ander, toch?
Vandaag zullen we het hier over hebben, maar dit keer wil ik het niet specifiek hebben over de kleine dingetjes. We gaan het niet hebben over of wanneer je je paard vraagt stil te staan of je dan altijd consequent bent wanneer hij een extra stap doet. Vandaag wil ik het met je hebben over het belang van een systeem in je training.

DSC02249

Cheryl & Wortel krijgen instructies over hun systeem

Wat betekent dit nu en waarom is het zo belangrijk?
Een voorbeeld uit de afgelopen NH Experience met Berni Zambail, de Horseman waar we het momenteel over hebben:
We hadden hier te maken met een paard dat relaxt was in zijn omgeving maar afgeleid, en daardoor wat gespannen, raakte wanneer hij langs de open deur liep en naar buiten kon kijken; je zou kunnen zeggen dat het leek alsof hij redenen zocht om gestrest te raken (we weten uiteraard dat dit niet helemaal is hoe het werkt; in het artikel ‘Schrikken! wel of niet laten kijken’ vind je hier meer over). Natuurlijk kun je er voor zorgen dat je paard niet meer naar buiten kijkt maar in het vorige artikel hebben we een andere optie behandeld.

In dit geval was het spelletje, de oefening of dus ook wel het systeem om dit op te lossen; iedere keer dat het paard op de volte langs de open deur liep en daardoor afgeleid raakte werd hem gevraagd een overgang te maken (opwaarts, neerwaarts of van hand veranderen).
Op deze manier werd hij niet gestraft voor de afleiding maar werd hem simpel iets nieuws in de plaats gegeven om zich mee bezig te houden. Dit patroon werd net zo lang vol gehouden totdat hij zich meer op zijn partner begon te richten dan op de buitendeur en hierdoor raakte hij ook nog meer ontspannen.
Dit proces duurde best een poos, en het is normaal dat wanneer je als ruiter nog weinig ervaring hebt hiermee je aan jezelf gaat twijfelen. Een aantal vragen die vaak naar boven komen op zo’n moment zijn:

  • Ben ik wel consequent genoeg? Doe ik te veel of te weinig?
  • Gebruik ik de juiste strategie of zit ik er helemaal naast?
  • Is wat ik van mijn paard vraag wel boeiend genoeg, of juist te spannend?
  • Is er al resultaat dat ik niet opmerk bij mijn paard?

Het is natuurlijk goed dat je jezelf deze vragen stelt maar wees je ervan bewust dat een verandering vaak wat tijd kost. Geef jezelf en je paard de kans om na te denken en langzaam aan te veranderen. Denk niet te snel dat iets te lang duurt; zeker als het niet om een leven of dood situatie gaat (en ik hoop dat ik ervan uit mag gaan dat je die niet regelmatig hebt), kan het vaak weinig kwaad om wat langer te wachten totdat er een serieus resultaat volgt op de oefening die je hebt uitgekozen. Vergeet niet dat paarden patroon-dieren zijn; meestal de gemakkelijkste manier voor ze om te leren is door herhaling op de juiste manier.

Als je dus aan een nieuw patroon begint, werk systematisch. Stop niet voordat je resultaat hebt; op z’n minst een van de volgende dingen:

  • Je paard likt, kauwt, ontspant zijn kaken
  • Je paard laat in het algemeen ontspanning zien
  • Je paard begint moeite in de oefening te stoppen (reageert lichter of sneller op je hulpen)
  • Je paard stelt je vaker vragen/probeert een connectie te maken (kijkt je aan, oren naar voren)
DSC02632

Elvira & Quasi spelen met overgangen om een verandering van focus te krijgen

En, zoals ik vaak tegen mijn studenten zeg….’het duurt nooit langer dan 2 dagen’. 2 dagen is een lange tijd…maar meestal kom je daar niet in de buurt….5 minuten kan als een eeuwigheid aanvoelen wanneer je iets gedaan probeert te krijgen, maar heb de discipline om te wachten op die ommekeer; ik kan je garanderen dat het de keer erna dat je om de oefening vraagt alweer een stuk beter gaat.

En als je er nou werkelijk lang op hebt gewacht, je paard heeft wat goede signaaltjes laten zien zoals die ontspanning, maar het resultaat dat je hoopte te behalen komt er niet bij kijken; dan is het waarschijnlijk inderdaad tijd om van strategie te veranderen. En daar is niks mis mee, zolang je maar eerst die eerste strategie de kans hebt gegeven om te werken!

Dus… de uitdaging van deze week; wanneer je met je paard traint, wees je bij iedere oefening bewust van het resultaat dat je wilt voordat je begint, en houd vol tot je verbetering ziet. Want, onthoud; met dieren training is simpel (gemakkelijk is weer iets anders! 😉 ): je beloond het gewenste gedrag en dan gaat het zich vanzelf vaker voordoen.

*Uiteraard gaat dit artikel niet over praktijken die je paard lichamelijke of emotionele schade toebrengen; als je merkt dat je paard erg overstuur word van iets en je weet niet zeker wat je aan het doen bent, raadpleeg dan een professional voordat je jullie beiden in de problemen brengt.