, ,

#1 Gebruik je hoofd

In het vorige artikel heb ik je beloofd enkele van de meest voorkomende lessen uit te leggen die tijdens de NH Experience 2015 naar voren kwamen. Vandaag zullen we het hebben over punt 1 uit dat lijstje dat te maken heeft met het gebruiken van je hersenen….. en leren je paard zijn hersenen te laten gebruiken tijdens de training:

  1. Gebruik psychologie

Een van de dingen die meteen naar voren springt wanneer Berni Zambail zich met een les gaat ‘bemoeien’ is hoe ontzettend creatief en strategisch hij aan het werkt gaat met de paarden (en ruiters). Zijn grootste talent is waarschijnlijk het feit dat hij van alles een spelletje kan maken voor het paard.
Je word je op deze manier bewust van hoe we onze paarden toch nog voortdurend op een hele geduldige, vriendelijke manier….aan het dwingen zijn i.p.v dat we ons paard helpen zelf uit te vinden hoe iets kan en hoe leuk dat is.

Een simpel voorbeeldje van een veelvoorkomend spelletje tijdens de cursus.DSC01789
Doel: vanuit zone 3 (ruiter positie vanaf de grond) je paard vragen een pion aan te raken met zijn neus.
Veelvoorkomende strategie: Je vraagt je paard voorwaarts, wijst naar de pion en voordat hij er voorbij kan lopen stop je hem. Dan vraag je hem nog eens, maar voordat hij er voorbij loopt stop je hem. Draait zijn neus de verkeerde kant op, blokkeer je die, gaat hij achteruit, vraag je hem voorwaarts, en je blijft hem net zo lang lastigvallen totdat hij per ongeluk de pion aanraakt.
Horsemanship strategie: Je wijst naar de pion en vraagt je paard voorwaarts en…wacht totdat hij een ‘fout’ maakt. Pas nadat zijn neus voorbij de pion is gelopen laat je hem weten dat hij iets heeft gemist en zet je hem terug op zijn plek. Hij gaat zoeken en stopt misschien vlakbij de pion en doet zijn hoofd omlaag. I.p.v hem te corrigeren omdat hij de pion nog niet aanraakt, glimlach je naar hem, beloon je hem misschien zelfs nog duidelijker voor zijn poging.
Let op: het is geen goed / fout spelletje, maar een warm / koud spelletje en daar zijn verschillende graden in; doet hij dus iets dat hem dichterbij de warme zone brengt, laat het hem weten zodat hij kan gaan uitproberen waar het warmer of kouder wordt en hij uiteindelijk de hete zone (de pion) aanraakt.

Zie je het verschil tussen strategie 1 waar je je paard babysit en hem verteld wat hij wel en niet mag doen totdat hij niet anders kan dan de pion aanraken….en strategie 2 waar je hem helpt om te zoeken en toelaat dat hij verkeerd raadt zodat je het hem kunt uitleggen en hij de kans krijgt zelf zijn hersenen te gebruiken.

Maar hoe weet ik nu of ik (de juiste) psychologie gebruik?
Enkele vragen om jezelf te stellen (en hierop wordt in komende artikelen dieper ingegaan):

  • Heeft mijn paard werkelijk een keus? Houd de volgende uitspraak in gedachten; ‘Maak de juiste keuze gemakkelijk, en de verkeerde keuze wat moeilijker’ –> en NIET ‘Maak de juiste keuze makkelijk en de verkeerde keuze onmogelijk.’
  • Beloon je wel echt iedere poging? Heb je het door als je paard aan het juiste antwoord begint te denken en laat je aan hem weten dat hij in de ‘warme zone’ komt?
  • Voelt het nog als een spelletje? Heb je je geduld nog en die glimlach op je gezicht? Zo niet…is de kans groot dat je hem zijn keuzevrijheid binnekort af gaat nemen. En kun je die glimlach niet meer terug toveren en het menen? Geen probleem… geef hem een knuffel en ‘call it a day’…probeer het morgen nog eens.

DSC01639Uitdaging voor de week: neem voor iedere training/speel sessie eens kort een minuutje de tijd om te bedenken hoe je de oefening van vandaag in een spelletje kunt veranderen zodat je paard niet alleen een nieuw trucje leert maar ook werkelijk slimmer wordt.
En dan horen we natuurlijk dolgraag wat je allemaal voor creatiefs hebt verzonnen!