, ,

Touwhalster VS Stalhalster

IMG_6455Omdat het zo’n belangrijk onderdeel is van onze training is het touwhalster standaard het eerste onderdeel dat we bespreken tijdens een introductieles. Meestal is het een kwestie van 1 keer uitleggen en daarna de student zelf het verschil laten ervaren, maar we delen hier ook graag de theorie achter het verhaal.

Dus wat zijn nu de voordelen van een touwhalster? En als het zo prettig is, waarom hebben wij dan voor ieder paard ook nog een stalhalster in de zadelkamer hangen?

Wat voor spullen heb ik nodig voor mijn training?
Als je kiest voor nieuwe spullen bij je training is dit de eerste vraag die je jezelf eens moet stellen. In dit geval moet mijn ‘equipment’ de volgende eigenschappen hebben:

  • Het moet licht zijn en het paard niet in de weg zitten; het liefst moet het paard in principe niet voelen dat het iets draagt
  • Het moet niet gemakkelijk brand/schaafwonden en drukplekken veroorzaken & veilig zijn voor het paard
  • Wanneer nodig moet het mogelijk zijn om het paard enigszins oncomfortabel te maken (let op; ik zei NIET pijn)
  • Zodra het paard positief reageert moet de equipment direct weer comfortabel zijn zonder tussenpauze of ruis (want het paard leert pas zodra de druk wegvalt)

Zo, nu we dat op een rijtje hebben, is het tijd om te gaan bekijken welke spullen je dus in welke situatie gebruikt.

Doel & werking Stalhalster
Waar het stalhalster voor is gemaakt zit al in de naam.
Deze halsters zijn over het algemeen vrij log en er zitten metalen tussenstukken in. Dit haalt eigenschap 1 dus al weg. Het halster is gemaakt van vrij brede leren/nylon banden, en we weten dat als het om druk geven gaat: hoe breder het oppervlak, hoe meer de druk wordt verdeeld, en hoe comfortabeler iets is. Dit verklaard waarom paarden zo gemakkelijk hangen in een stalhalster; de druk wordt prachtig rondom verdeeld en hij heeft er dus totaal geen last van.

Wist je dat (meestal) de paarden die met een bontje om hun halster rondlopen de paarden zijn die er het meeste in hangen? Deze paarden hebben al geen enkel probleem met de weinige druk die het halster hun geeft als ze hangen, en vervolgens geeft hun zorgzame eigenaar ze nog een extra breed laagje zodat de druk nog meer wordt verdeeld. Prima geregeld dus?

En als laatste: omdat de druk al zo vaag is en moeilijk te voelen,  is het ook moeilijker voor het paard om te weten wanneer de druk wegvalt en ze braaf zijn.

Dit halster breekt bij genoeg gewicht (zeker de leren halsters) en is daarom erg veilig.

Dit halster is dus prima geschikt wanneer je je paard op pension hebt staan en hij op de wei een halster om moet houden, of wanneer je hem vast zet. Onze paarden worden bijna allemaal in de trailer met een stalhalster vervoerd puur als veiligheidsmaatregel.

Doel & werking Touwhalster
Een goed touwhalster is licht van gewicht en mijn voorkeur gaat uit naar halsters zonder metalen ringetjes, extra knoopjes, bontjes of extra brede neusriemen. (hoewel een neusbondje zeker gebruikt kan worden waar hij voor is bedoeld: heeft je paard een ontzettend dunne huid en merk je dat de haren beginnen te verdwijnen ondanks de weinige druk op het halster, dan is dit een optie).

Een goed touwhalster is van soepel touw dat gemakkelijk in en uit de knoop te halen is, een stevige kern heeft zodat het halster lang mee gaat, en enig gewicht heeft zonder het zwaar te maken (vervelend; maar je weet pas wat ik bedoel als je het hebt gevoeld). En natuurlijk heeft het halster een dunne neusband om de communicatie duidelijk te maken en is hij de juiste maat voor je paard.

Door deze kwaliteiten zorgt een touwhalster ervoor dat je paard nergens last van heeft als je geen contact 541205_120593561429246_762592803_nmaakt, voelt hij het duidelijk (en kun je goed doseren in je hulpen) wanneer je iets van hem vraagt, en wordt hij direct beloond bij de juiste reactie.

Let op! Een goed touwhalster breekt NIET! Daarom zullen trainers je in de regel aanraden je paard niet vast te zetten hiermee, en daarom mag je je paard NOOIT hiermee los in de stal of wei zetten. Als je paard komt vast te zitten en probeert los te komen, breekt hij eerder zijn nek dan zijn halster!

Kortom:
Geen van beiden is beter dan de ander, enkel geschikt voor een ander doeleind.
Een stalhalster is voor op stal, de wei, de poetsplaats of de trailer, niet om verfijnd mee te communiceren.
Een touwhalster is bedoeld voor training en communicatie en in de regel niet om je paard mee vast te zetten, en zeker niet voor op stal of op de weide.

Natuurlijk zijn er allerlei variaties op beide halsters zoals het dually halter, knopenhalsters en verschillende andere maar wij houden het graag simpel en praktisch en dit zijn de tools die in mijn ervaring op de grond het veiligst en prettigst werken voor zowel mij als het paard.

Wij kopen al onze touwhalsters bij Equiplay en kunnen met enthousiasme hun basic en best touwhalsters aanbevelen!