,

Touwen; een ongeluk in een klein hoekje

Als je al langer paarden in je leven hebt ben je vast weleens gewaarschuwd voor het een of andere ongeluk dat kan gebeuren; ga niet direct achter de stang van de trailer staan als er een paard in zit, laat het halstertouw waar je paard aan staat niet te lang als hij vast staat, ga niet op je knieën naast een paard zitten etc. etc.

Toch wil ik je deze week nog eens extra op het hart drukken om voorzichtig te zijn en dan met name met betrekking tot de touwen waar je mee werkt. Afgelopen maand was de tweede keer dat ik te horen kreeg dat een van mijn studenten getuige was van een serieus ongeluk waarbij iemand een vinger verloor.

Gelukkig zijn deze dingen niet voorgevallen bij onze studenten zelf, desondanks deel ik beide verhalen vandaag, niet om je zenuwachtig te maken maar een gewaarschuwd mens telt voor twee; en op deze manier hoop ik een steentje bij te kunnen dragen aan het vermijden van een ongeluk in de toekomst.

Verhaal 1 hoorde ik tijdens mijn opleiding destijds; een paard was met de trailer vervoerd. De persoon in kwestie klom de trailer in om het paard er af te begeleiden. Waarschijnlijk zonder er bij na te hebben gedacht hield hij het halstertouw vast met daarin een kleine lus losjes in de hand. De klep ging open en…..het paard vertrok sneller dan de ruiter; de lus trok strak en even later realiseerde hij zich dat hij 3 vingers mistte. En ik kan je vertellen… zoeken naar 3 vermiste vingers in een trailer is geen prettig werkje. Gelukkig waren ze op tijd terug gevonden en kon de boel nog gerepareerd worden in het ziekenhuis maar leuk zal het niet zijn geweest.

Verhaal 2 is wat een student afgelopen maand gechoqueerd vertelde. Eveneens een trailerlaad scenario. Dit paard wilde moeilijk de trailer in. (Heb je dit probleem ook weleens? Lees het artikel over ‘Succesvol trailerladen’.)
De eigenaar besloot het op te lossen met de oude truc van de longeerlijn achter de kont en begon de lijn om een paaltje te wikkelen. Op dat moment rende het paard terug de klep af en werd er een vinger afgekneld. Helaas kon in dit geval de vinger niet meer aangehecht worden.

ropesDeze beide ervaringen hadden met trailerladen te maken, maar dat betekent niet dat het niet gemakkelijk ergens anders gruwelijk mis kan gaan. Als je longeert of ander grondwerk doet; let er dan vooral op dat je geen lusjes in je handen hebt die, wanneer strak getrokken, om je hand of vingers heen wikkelen. Let erop dat je ook je benen veilig houd; ga niet in je touw staan. Zorg ervoor dat als je paard plotseling vertrekt, hij je niet meetrekt aan een lus om je been. En let vooral ook op wanneer je knopen maakt: je zou niet de eerste zijn om vingers te verliezen bij het simpel vastknopen van je halstertouw (zelfs jouw paard kan schrikken!). Let er altijd op dat je niet je vingers door de lus heen doet bij het knopen. Dit kost iets meer moeite in het begin maar maak er een gewoonte van. Je vingers zullen je dankbaar zijn.

En als laatste een bedankje aan al mijn instructeurs en trainers die hier op hebben gehamerd van begin af aan. Ook ik heb momenten gehad waarop het gevaar toch wel erg dichtbij was en waarbij ik me later realiseerde dat als ik niet al een goede veilige gewoonte had ontwikkeld er iets gruwelijk mis had kunnen gaan. De moraal van het verhaal; wees je bewust van je ‘rope-handling skills’.