, ,

Stilstaan bij het opstappen

 

60659_10152581586460901_2116537174407859108_n

Instructies geven terwijl je paard relaxt

Het niet stil kunnen staan terwijl de ruiter opstapt; een ontzettend veel voorkomend probleem dat vaak zo gemakkelijk te verhelpen is en wel degelijk iets over de relatie met je paard zegt.
Want wat zou het kunnen zeggen als je paard niet stil blijft staan als je opstapt?
Waarschijnlijk; dat hij niet wil dat je op stapt, daar niet klaar voor is, of al met andere dingen bezig is. Natuurlijk zou je kunnen zeggen ‘mijn wil zo graag aan de slag dat hij alvast vertrekt’ en wie weet, heb je nog gelijk ook. Maar wat zegt dit over het respect dat hij heeft voor jou als partner, dat hij niet op je wacht?
Iets om aan te werken dus.

Daarom geven we je graag deze 3 simpele tips mee om je paard te leren stil staan bij het opstappen zodat jullie SAMEN kunnen vertrekken:

  1. Leer je paard stil te staan bij een krukje of hek waar je op staat/zit

Zo heeft je paard een hou vast waar hij bij kan blijven staan; een mikpunt dat hem eraan herinnert dat er een specifieke plek is waar hij mag blijven. Zet hem bij het krukje en ga andere dingen vanuit die positive met hem doen; poets hem, hang over hem heen, doe zijn manen, of ga op het hek een boek zitten lezen. Iedere keer dat hij wegloopt, zet je hem terug op zijn plek en ontspan je weer.

  1. Simuleer het opstappen en beloon wanneer je paard stilstaat.

Ga naast je paard staan, pak de binnenteugel vast en zet je voet in de beugel. Blijft hij staan? Super! Haal je voet er weer uit alsof het een grapje was, en beloon hem.
Begint hij te draaien? Dan is dit je kans om je flexibiliteit te oefenen; houd de binnenteugel vast zodat hij nergens heen kan en spring op en neer naast hem tot hij even stil staat; dan haal je je voet uit de beugel en beloon je hem. En herhalen tot het goed gaat.
Wanneer dit goed gaat zet je je voet in de beugel, spring je omhoog, en blij je op 1 bil hangen tot hij stil staat. Zodra hij stil staat spring je eraf en beloon je hem. En herhaal.
Stapje voor stapje totdat je uiteindelijk in het zadel kunt klimmen (als je slim bent oefen je dit aan beide kanten) en hij rustig stil blijft staan.

  1. Oefen commando ‘chillen’.
Buck_2_t990

Echte paardenmeesters weten hoe het werkt

De eerste leermeester die me echt leerde wat het betekende om je paard een ‘job’ te geven waar hij wat mee kon was een succesvolle reining ruiter. Iets dat me erg aan haar opviel in het begin was het feit dat ze alles, maar dan ook ALLES te paard deed. Terwijl ze aan het warm of uitstappen was had ze de teugels van haar paard in 1 hand en haar andere hand hield altijd iets anders vast; een boterham, sigaret of telefoon; soms zelfs combinaties hiervan. Als er een bezoeker was kwam ze naar ze toegereden, zette haar paard stil, liet de teugels vallen, en kon zo een uur staan praten zonder dat haar paard de behoefte voelde weg te lopen. Nou wil ik niet zeggen dat je al deze dingen op je paard moet gaan doen maar deze paarden kenden het commando ‘chillen’ wel en wisten wat hun verantwoordelijkheid was.
En hoe hebben ze dat geleerd? Consequent, geduldig en eindeloos herhalen!

Als je de volgende keer op je paard stapt, wees dan eens voorbereid om eerst eens een minuut stil te staan. Een minuut klinkt kort, maar kan als een eeuwigheid aanvoelen. Leer je paard dat wanneer je bent opgestapt weglopen niet het eerste is wat je doet, maar dat je eerst een poos kunt ‘chillen’ samen. Iedere keer dat hij een stap doet, zet je hem weer terug op zijn plek. Dit herhaal je net zo lang totdat hij duidelijk heeft besloten even stil te blijven staan bij je, en DAN ga je pas aan de slag met je rit.

Dus… steek de komende weken eens een beetje tijd in de basis van je rijden; het opstappen, en je zult verrast zijn over het geduld dat zowel jij als je paard leer ten de resultaten hiervan.