,

Paardentypen & gedrag: #2 Extroverte Paarden

In het vorige artikel spraken we over de verschillende delen van de hersenen die ons paard kan gebruiken; de instinctieve kant (wanneer hij in vluchtmodus zit) en de rationele kant (wanneer hij in denkmodus zit). Heb je dit artikel nog niet gelezen? Neem daar dan nu eerst even de tijd voor, en —>klik hier

Dan is het nu tijd om jezelf laatste vraag te stellen om te weten als wat voor type je paard zich laat zien, en zul je daar je trainingsmethoden op kunnen aanpassen. De vraag: Gedraagt mijn paard zich over het algemeen als een extrovert of als een introvert?

smigus at a gallopIn dit artikel zullen we het voornamelijk hebben over de eerste categorie.

En nu vraag je je natuurlijk af wat dit in houdt! Stel jezelf eerst eens de volgende vragen:

  • Beweegt mijn paard zijn voeten gemakkelijk/verbruikt hij veel energie?
  • Is mijn paard erg charismatisch? (Kun je gemakkelijk zien hoe hij zich voelt?)
  • Is mijn paard over het algemeen een vrij vrolijk dier? (Weet je dit niet zeker, bekijk hem dan eens als je niet direct met hem in contact bent, wanneer hij in de kudde is.)

Is het antwoord op minimaal 2 van deze vragen Ja, dan is er grote kans dat je met een extrovert te maken hebt.

Maar waarom is dit nu zo belangrijk om te weten? Wanneer we met onze paarden trainen en spelen is het belangrijk dat we een connectie hebben. Hiermee wordt simpelweg bedoeld dat je paard zich tot jou voelt aangetrokken en andersom. Hij is graag bij je.

Een van de belangrijkste manieren om deze connectie met je paard te krijgen is hem te laten zien dat wat voor hem belangrijk is, voor jou ook belangrijk is. Je moet hem laten zien dat je hem begrijpt, en dan zal hij zich automatisch thuis voelen bij jou.

Hoe doe je dit? Je past je aan zijn energie niveau aan. Een extrovert paard beweegt graag en verbruikt gemakkelijk zijn energie. Net zoals extroverte mensen vaak graag hun mond bewegen en aanwezig zijn.

Stel je voor, je bent zelf een extrovert; je bent graag aanwezig, bent sociaal en bent op zoek naar een leuk gesprek. Nu heb je deze middag, tijdens je lunch, een gesprekspartner die zich gedraagt als een echte introvert: hij zegt bijna niks, je kunt niet van zijn gezicht aflezen wat hij denkt of voelt, en je hebt het gevoel dat hij niet echt in het gesprek betrokken is. Vind je dit prettig? Of heb je het gevoel dat je tegen een muur zit te praten, en heb je liever iemand die luistert EN zich actief in het gesprek laat betrekken?

En stel je nu eens voor dat jouw paard zich zo voelt: hij heeft de hele dag zitten wachten op een speelmaatje. Daar komt zijn vrouwtje om met hem te spelen. Hij heeft er zin in, en kan niet wachten om er achter te komen wat voor nieuwe ideeën ze allemaal voor hem heeft. Maar in plaats van lekker aan de gang te gaan, wil zijn maatje alleen maar rustig aan doen. Ze gaat hem uitgebreid staan poetsen, kletst nog even met de buurvrouw onderweg naar de bak, en als ze daar eenmaal zijn, wil ze alleen maar stappen!

Kun je je voorstellen dat jouw extrovert hier hélemaal niet op zat te wachten?

Sahel on adrenaline

Observeer je paard deze week eens, probeer eens een cijfer te geven aan zijn extroversie (van 10 tot -10). Misschien is het wel verschillend per dag? Of beweegt hij zijn voeten gemakkelijker in de wei dan wanneer hij bij jou is?

Probeer je dan eens aan zijn energie niveau aan te passen. Beweegt hij graag zijn voeten? Help hem daar dan bij; verzin oefeningen waar hij veel bij kan bewegen!

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] gebruik van deInstinctieve & Rationele hersenhelften en in deel 2 hebben we het gehad over het Extroverte paard. We raden aan dat je deze artikelen leest alvorens je aan deel 3 […]