, ,

Paard & Vuurwerk

hot2trot2-300x202Wat te doen met mijn paard tijdens Oud- en Nieuw? Stal, weide, paddock, muziek of geen muziek, luiken open of dicht?
Voor paardeneigenaren in Nederland is dit een onderwerp om serieus te overwegen, en deze vraag word mij dan ook regelmatig gesteld tijdens dit seizoen. Een aantal vragen om jezelf te stellen als je een keuze maakt zijn:

-Hoe druk is de buurt waar mijn paard in staat, en wordt er waarschijnlijk veel vuurwerk dichtbij afgeschoten?
Ben je nieuw in de buurt? Zoek dit dan uit! Sommige straten waar normaliter bijna geen verkeer is, zijn ineens druk bezocht met oud-en nieuw. Vraag de buren en de andere pensiongasten naar hun ervaringen van de afgelopen jaren!

-Wat doen de andere eigenaren op stal? Staan de andere paarden binnen of buiten?
Gaan alle andere paarden op stal? Dan is het waarschijnlijk geen goed plan om jouw paard als enige buiten te laten. Op deze manier heeft hij geen steun en naast de stress van het vuurwerk ook nog de stress van het alleen zijn. (Onafhankelijk van wat hij gewend is, vergeet niet dat je paard een kuddedier is van nature). Andersom is het natuurlijk net zo; blijven alle paarden buiten, dan wil je overwegen om die van jou bij de groep te laten.

-Wat is mijn paard gewend van de afgelopen jaren, en hoe was zijn reactie voor zover ik weet?
Als je paard de afgelopen jaren altijd buiten heeft gestaan en dit ging vrij goed. Waarom dan veranderen? Maar als je weet dat hij de afgelopen jaren de boel plat heeft gelopen, door draden is gerend en helemaal tekeer ging, is het misschien een idee om het dit jaar eens anders te doen.

-Wat is mijn paard in het dagelijks leven gewend (stal of weide?)?
Als je paard in het dagelijks leven eigenlijk nooit op stal komt, wees er dan voorzichtig mee hem ineens op stal op te sluiten. (Onthoud; je paard is een vluchtdier en dus claustrofobisch; een stal is een drastische beperking van zijn vluchtruimte).

-Hoe snel leert mijn paard?
Paarden zijn natuurlijk allemaal verschillend. De meeste paarden leren vrij snel bij herhaling (er komt bijvoorbeeld 3 keer een vrachtwagen langs, hij overleeft het en dus na 3 keer is hij niet meer bang). Er zijn echter paarden die wat ingewikkelder in elkaar zitten en niet goed in staat zijn om te leren van enkel herhaling & overleving daarbij (Er moet in dat geval wel 100 keer een vrachtwagen langskomen voordat hij het snapt). Deze paarden zijn absoluut niet dommer, ze leren alleen op een andere manier en het is dus een minder goed plan om deze paarden bloot te stellen aan iets dat zo extreem is als vuurwerk en er maar gewoon vanuit te gaan dat hij ermee leert omgaan.

imagesHoe heftig reageert mijn paard als hij angstig wordt (op een schaal van 1-10)?
Ook hierin zijn paarden enorm verschillend. Heeft jouw paard de neiging om ontzettend extreme te reageren op nieuwe situaties of bij angst? Probeer het hele gebeuren dan zo min mogelijk stressvol te maken voor hem en het risico op ongelukken zo veel mogelijk te beperken. Dit is sowieso een goed idee, voor het geval je dat zelf nog niet bedacht had 🙂

Is er iemand in de buurt van je paard die je vertrouwt om een oogje in het zeil te houden?
We hebben allemaal weleens gehoord van de ongelukken die zijn gebeurd met paarden bij het vuurwerk. En we weten ook allemaal dat niet iedereen het beste met onze paarden voor heeft, en er mensen zijn die het grappig vinden om ze in gevaar te brengen om een geintje met vuurwerk uit te halen bij onze viervoeters in de buurt.
Check dus of er iemand in de buurt is, die je vertrouwt, die een oogje in het zeil kan houden. Zeker als je paarden buiten blijven staan is het goed om te weten dat er buurtbewoners zullen zijn die er wat tegen zullen doen als iemand probeert in de buurt van je paard te komen.
Vraag je buurtbewoners om dit te doen; geef iemand je telefoonnummer gewoon voor geval van nood

*Over het algemeen raden we mensen aan dat, wanneer ze hun paard op stal zetten, ze de stal ook werkelijk afsluiten en het vuurwerk buitensluiten. Dat betekent deuren en luiken dicht, en het liefst rustgevende muziek of lichte radio aan om het geluid af te sluiten.
Op deze manier loop je het minst riciso dat je paard toch nog de noodzaak en mogelijkheid ziet om te vluchten en is hij zich het minst bewust van het hele gebeuren buiten.

–> In het volgende artikel zullen we onze persoonlijke keuze delen van de afgelopen 2 jaar, als antwoord op de vraag van een van onze lezers.