Bereik je jaardoelen!

Doelen stellen!

set and reach goal concept

Het nieuwe jaar is zojuist begonnen en dat betekent natuurlijk een hele hoop Nieuwjaarsvoornemens …..waarvan, helaas, maar een klein percentage ook werkelijk wordt waargemaakt, vaak bij gebrek aan een goed plan!

Ieder jaar neem ik een paar uurtjes de tijd om mijn doelen, voor verschillende aspecten van mijn leven, voor het komende jaar op papier te zetten. De ervaring wijst dat dromen 80% vaker uitkomen wanneer ze uitgebreid zijn uitgedacht, op papier zijn gezet, en gedeeld met anderen.

Wil jij dit jaar meer succes hebben met je paarden? Wil je graag die strandrit eindelijk maken, die galops wissel onder de knie krijgen, of je eerste draf zonder zadel overleven? Dan is het nu tijd om jezelf de kans te geven dit te bereiken! Pak pen en papier, sluit jezelf een uurtje in je kamer op, en ga aan de slag!

Stap 1: Wat heb ik bereikt?

Helaas wordt deze stap maar al te vaak vergeten of aan de kant geschoven. Want als ik hier te lang over nadenk of dit deel met anderen, dan ben ik toch zeker arrogant en aan het opscheppen, dat is toch nergens goed voor? FOUT!

Dit is de eerste stap voor een reden! Heb je dit nog niet gedaan, pak dan pen en papier en neem even de tijd om na te denken over wat jij (en je viervoeter) dit jaar allemaal hebt bereikt. Misschien heb je wel je eerste zadelloze ritje gemaakt? Je eerste boswandeling aan de hand? Misschien was je bang om op te stappen en kun je nu zonder zenuwen rondstappen?

Het maakt niet uit of het voor anderen groots klinkt: als jij er hard voor gewerkt hebt, en jij bent er trots op, hoort het op de lijst!  Doe rustig aan, gun jezelf de tijd om te genieten en je trots te voelen op wat je bereikt hebt! Dit geeft je straks de energie om door te gaan.

Stap 2: Wat waren mijn grootste teleurstellingen?

Dit is waarschijnlijk de meest ongemakkelijke stap die je zult moeten nemen tijdens het proces, maar hij is net zo nodig als stap 1. Houd je pen en papier bij de hand, en een kop warme chocolademelk, en bijt je er doorheen.

Wat waren je grootste teleurstellingen dit jaar? Welke dingen zijn je overkomen? Welke fouten zijn er gemaakt, welke zaken zijn eindeloos uitgesteld en welke dingen zijn niet zo gelopen als je had gewild? Misschien had je gepland op buitenrit te gaan maar kreeg je je paard de trailer niet op? Misschien had je over je angst heen willen komen om te galopperen maar ben je niet verder gekomen dan stap? Of je had graag wat meer uurtjes bij je paarden doorgebracht maar je kinderen, school of werk zat in de weg?

Het maakt niet uit hoe onbelangrijk of kinderachtig het lijkt; geef het toe, en schrijf het op. Als je niet kunt toegeven wat er mis is gegaan, kun je er niet van leren, en zul je geen vooruitgang maken!

Stap 3: Wat heb ik geleerd?

En dan komt de stap die de eerste 2 samen gaat voegen. Je weet nu wat er wel goed is gegaan, je weet waar je de juiste keuzes hebt gemaakt. Je weet ook wat je graag anders had gewild, en waar je de verkeerde richting bent ingeslagen. Deze stappen helpen je niet, als de volgende vraag niet is: Wat heb ik hier nou van geleerd?

Het is soms moeilijk objectief naar onszelf te kijken, en vaak heel gemakkelijk een ander advies te geven. Stel je nu eens voor dat je je eigen beste vriend(in) bent, en kijk als van een afstandje naar je eigen leven met paarden. Als jij jezelf advies moest geven, wat zou je jezelf dan vertellen?

Misschien komt je paard al weken niet meer naar het hek toe om je te begroeten, en weet je dondersgoed dat je hier iets aan moet doen, maar heb je gewoonweg niet de energie op kunnen brengen?Als je eigen beste vriendin kun je rationeel naar de situatie kijken en jezelf vertellen: ‘weet je, als je nu eens wat tijd vrijmaakt om dit op te lossen…, kost het je straks minder tijd, en zal het je energie geven wanneer je paard je weer enthousiast begroet!’

Denk goed na over alles wat je hebt meegemaakt, en schrijf de belangrijkste lessen die je dit jaar hebt geleerd op.

Als je de lessen die je hebt geleerd niet hebt geëvalueerd en opgeschreven, zul je ze niet onthouden en heb je ze dus eigenlijk niet geleerd: je zult dit jaar weer precies dezelfde fouten gaan maken. En is dat niet ontzettend jammer van je tijd?

—> KLIK HIER en vul je email adres in, om deel 2 aan te vragen, geheel gratis.