#7 De gaten vullen

 

Welkom bij artikel #7 van de serie ’10 lessen geleerd van een echte Horseman.’ In het vorige artikel heb je kunnen lezen wat het voor jou en je paard kan betekenen als je leert om hem beleefd om dingen te vragen en hem beleefd te corrigeren. In dit artikel wil ik het met je hebben over het belang van een goed fundament voor je training en hoe je continue die basis verbetert.

DSC00579

Urion klaar voor de zijwaarts

Het is interessant om te zien hoe de beste Horsemen en instructeurs altijd terugkomen op de basis. Ook tijdens de NH Experience 2015 editie liet Berni Zambail de studenten voortdurend teruggaan naar basisoefeningen en -beginselen.
Zo was er bijvoorbeeld iemand bezig met de opdracht om haar paard zijwaarts te vragen langs de muur, vanaf de grond. Wanneer hij een stap goed zette, stopte ze netjes maar… haar paard stopte niet met haar. Vervolgens vroeg Berni met welke van de 3 basisoefeningen dit probleem te maken had. Het antwoord? ‘Vertrouw mij’; haar paard gaf aan dat hij wat zenuwachtig werd van de oefening en wanneer ze aangaf dat hij braaf was en mocht ontspannen, geloofde hij haar niet genoeg. Dat was het moment om terug te gaan naar die basisoefening en daarna pas weer verder te gaan.

Een ander voorbeeld: een gevorderde student was bezig zich voor te bereiden op simpele galopswissels maar liep hiermee vast. De oplossing? Terug naar de basis; eerst je overgangen van stap naar draf verbeteren, en werken aan hun zijgangen op haar zit.
Zie je het plaatje al? Heeft je paard problemen met de zijwaarts? Stel jezelf dan eens de vraag hoe gemakkelijk hij zijn voorhand überhaupt draait.
Gaan je neerwaartse overgangen vanuit galop niet goed? Bekijk dan nog eens kritisch je overgangen van stap naar stilstand of achteruit.

DSC03198

Cindy Deman & Jack

Kortom, gebruik de omgekeerde trainingsmethode: als je hogerop wilt komen, moet je vaak terug naar de basis.

Ik weet nog dat de allereerste meerdaagse groepscursus die ik gaf enkele jaren geleden het thema ‘Back to Basics’ had en ik me tijdens het organiseren van de vervolgcursus realiseerde dat je in theorie eigenlijk iedere cursus dezelfde naam zou kunnen geven.
Meestal wanneer we merken dat er een gat zit in een oefening die we proberen uit te voeren, dan is dit gat al in een van de drie basis oefeningen ontstaan. Het is dus belangrijk je goed bewust te worden van deze gaten in je basis en voortdurend te checken of er eentje is die opgevuld moet worden. Doe je dit niet op tijd, dan heb je later in je training namelijk ineens een ‘onoverkomelijk probleem’.

Net zoals bij het bouwen van een huis: als je niet kritisch bent over je fundament, dan lijkt in het begin misschien alles nog wel redelijk te lopen, maar hoe meer je op dat fundament bouwt, hoe hoger op je komt, hoe duidelijker de hele boel scheef zal gaan zakken. En het is gemakkelijker meteen in het begin het fundament stevig recht te leggen, dan wanneer het dak al op het huis ligt. 😉

Onthoud dus: als je ergens tegenaan loopt met je paard, wat het ook is, waarschijnlijk is het op te lossen in de basis. (Dit is ook waarom we aanraden dat je iemand met professionele ervaring vraagt jouw jonge paard te starten; dit is de fundering van de rest van zijn leven met mensen, en het gemakkelijkst mooi recht te zetten vanaf het begin).

Heb dus de zelfdiscipline om hier naar terug te stappen en de gaatjes te vullen zodat je verder kunt bouwen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *