, , ,

#4 Wachten tot het k-LIKT

 

Welkom bij artikel 4 in the serie ’10 lessen geleerd van een echte Horseman’. In het vorige artikel heb je kunnen lezen wat een beetje geduld voor je kan doen als het gaat om de training van je paard. In dit artikel zullen we het hebben over de waarde van de ‘k-lik’…juist.. met de nadruk op het laatste deel van het woord. Wat ik daarmee bedoel zal ik hieronder uitleggen.

Als je de lichaamstaal van je paard een beetje begrijpt, weet je wat het kan betekenen wanneer je paard met zijn lippen communiceert; likken, smakken, kauwen, gapen. Uiteraard is er de vreemde uitzondering, maar we weten dat deze seintjes aanduiden dat je paard begint te ontspannen, en…..meestal dat hij iets heeft begrepen.

DSC01362Een duidelijk voorbeeld uit de NH Experience met Berni Zambail was bijvoorbeeld een van de studenten die als opdracht had gekregen om het hoeken-patroon te volgen; je rijd van de ene naar de andere hoek en stopt steeds in de hoek totdat je paard aangeeft dat hij klaar is om naar de volgende hoek te gaan. Dit houd je vol totdat je een van de gewenste resultaten bereikt (dat kan zijn: je paard ontspant, je paard vertrekt enthousiaster of houd zijn gang netjes vol tot de volgende hoek, of hij volgt jouw focus tot de hoek zonder dat je je benen of teugels hoeft te gebruiken om hem te sturen of stoppen).
Uiteraard zijn er verschillende manieren om dit te doen, maar de opdracht voor deze specifieke persoon was om in iedere hoek werkelijk te wachten totdat haar paard zijn lippen likte en dan pas haar weg te vervolgen, tot het uiteindelijke resultaat van vlot vertrekken en haar focus volgen was behaald.

Je kunt je voorstellen dat een dergelijke oefening voor ons als ruiters behoorlijk wat zelfdiscipline en geduld vereist; soms kan dat wachten op het moment dat je paard zijn kaken ontspant voor ons gevoel behoorlijk lang duren.
Maar deze student volgde haar opdracht, en het was duidelijk te merken dat, als ze geduldig was, en werkelijk pas vertrok naar de volgende hoek nadat haar paard had aangegeven het te hebben verwerkt, ze een stuk meer focus en enthousiasme kreeg en op steeds subtielere fases aanwijzingen kon geven.

Of de oefening nu is dat je een patroon steeds herhaalt met kleine pauzes totdat je paard likt, of dat je, zoals in de hierboven beschreven situatie, steeds maar een klein stukje doet en dan wacht op het likken, het is zo ontzettend belangrijk dat je weet dat de schakeltjes in de hersenen van je paard hebben geklikt.DSC01642

Stel je voor dat je paard een soort computer is. Je hebt vast weleens meegemaakt (zeker met de oudere computers!) dat je je pc of laptop aan het opstarten was en terwijl er nog van alles geladen werd,  jij niet geduldig kon wachten en alvast allerlei programma’s probeerde op te starten. Het gevolg, als je geluk had, was dan dat het opstarten alleen maar nog langzamer ging. In het ergste geval bleef de computer hangen en kon je hem overnieuw starten, met het risico dat er data verloren ging.Dit is exact wat er gebeurd wanneer je je paard om een oefening vraagt maar hem niet de tijd geeft (door herhaling of door wachten) om het te verwerken: dan gaat er data verloren of blijft hij hangen en kun je opnieuw beginnen.

Wil je dus zeker weten dat de boodschap is binnen gekomen? Wacht dan, check die lik, kauw, smak (volgen vaak ook na briesen, zuchten of gapen), en heb je die niet gekregen? Herhaal of wacht nog wat langer! Dan weet je zeker dat het in de hersenen van je paard heeft ge-kLIKT! De resultaten die je daarna zult zien zijn fantastisch!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *