,

3 Kwaliteiten van een goed rijmaatje

trailridingRegelmatig vragen onze meer gevorderde studenten ons of het slim is om eens mee op buitenrit te gaan met een stalgenootje. Helaas moeten we maar al te vaak antwoorden dat het vaak slimmer is om in je eentje te gaan dan met een stalgenootje.
Uiteraard zijn er genoeg ruiters die uitermate geschikt zouden zijn als rijmaatje, maar het is belangrijk dat we weten waar we naar zoeken als we iemand vragen om met ons samen te rijden. Een buitenrit wordt namelijk gemakkelijk verpest, zowel voor jou, je paard, als je rijmaatje wanneer je niet van tevoren checkt of jullie bij elkaar passen!

Om je op weg te helpen hebben we de 3 belangrijkste kwaliteiten voor je op een rijtje gezet en wij raden je aan daar naar te zoeken in een rijmaatje

 1. Natuurlijke houding
  Dit betekent niet per se dat je rijmaatje ook werkelijk ‘natural-horsemanship’ moet beoefenen. Maar het betekent wel dat je iemand zoekt die, net als jij, graag dingen op een natuurlijke en paardvriendelijke manier wil oplossen. Iemand die niet direct grijpt naar mechanische hulpmiddelen, maar probeert om wat psychologie te gebruiken in zijn/haar training. Je wilt iemand die naar oplossingen zoekt i.p.v symptoom bestrijding.
 2. Geduldig & Relaxed
  Wanneer je naar buiten gaat wil je graag samen genieten en niet haasten. Zorg er voor dat je rijmaatje hier hetzelfde over denkt. Check of hij/zij het oké vind als je een paar minuutjes extra neemt wanneer je paard niet langs die enge brievenbus of auto durft.
  Ook is het belangrijk dat je rijmaatje relaxed is in combinatie met jou. Vertrouwd hij/zij erop dat jij weet wat je doet met je paard, of krijg je om de haverklap te horen dat je het verkeerd doet en hij/zij het wel even voor je kan oplossen? Zoek dan naar iemand die zich met zijn eigen paard bemoeit!
 3. Hetzelfde einddoel
  Wanneer je op buitenrit gaat wil je natuurlijk zelf genieten, maar jij weet inmiddels dat het ook mogelijk is om het plezierig te maken voor je paard. Je gebruikt je buitenrit niet alleen als crosstraining, maar ook om je paard nieuwe dingen te leren. Je wilt bijvoorbeeld dat hij zijn verantwoordelijkheden beter leert nakomen, meer zelfvertrouwen krijgt en zich lekker gaat ontspannen. Zoek dus naar iemand die ditzelfde doel heeft.
  Wanneer jij graag de situatie gebruikt om je paard te helpen ontspannen en nieuwe dingen leren, en je rijmaatje is enkel geïnteresseerd in kletsen of flink over de vlakte galopperen ondanks het gedrag van zijn/haar paard, kom je gegarandeerd in de problemen.

Kortom, zorg ervoor dat je iemand vindt met wie je bovenstaande dingen gemeen hebt zodat je beide kunt genieten van je buitenritten….en jullie paarden ook!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *