#2 10 vragen voor een 1ste check-up

Welkom bij deel 2 van de serie ’10 eerste keren van het zadelmak maken’. In het vorige artikel hebben we het gehad over het moment van aankomst van het jonge paard op de nieuwe locatie en hoe je daar contact met hem kunt maken en hem kunt helpen zich welkom en veilig te voelen in zijn nieuwe ‘huis’.
Jonge Appaloosa Viyo onderzoekt de stick

Je weet ook dat ik, wanneer ik op bezoek ga bij een nieuw jong paard voor een intake, in mijn hoofd al een beetje een opsomming probeer te maken van de dingen die hij al lijkt te kunnen, hoe hij reageert op bepaalde dingen, en waar de gaten van de training zitten. Het echte werk begint echter natuurlijk pas wanneer ik niet enkel meer aan het observeren en kennismaken ben maar echt een communicatie ga opbouwen met het paard: de aller eerste check-up.

Wanneer het jonge paard wat gesetteld is, meestal na een dag of soms 2 ga ik voor het eerst echt met hem ‘spelen’. Meestal doe ik dit gewoon in zijn eigen paddock om verdere stress en afleiding te voorkomen die allereerste keer. Het is moeilijk om zijn vertrouwen te winnen als hij afgeleid is en zich niet veilig voelt, zeker wanneer je nog geen relatie hebt opgebouwd.

Jonge Quarter Cody leert wijken voor druk

Jonge Quarter Cody leert wijken voor druk

Mijn doel tijdens deze eerste echte sessie is zien waar de echte gaten zitten en wat hij al wel begrijpt van de basis. Zo krijg ik ook een beter idee van hoeveel werk het wordt om hem voor te bereiden op het rijden straks, en krijg ik een indicatie van hoe lang het gaat duren voordat hij een beetje gebalanceerd zal kunnen draven en galopperen vanaf de grond, en waar de moeilijkheden komen bij het werkelijke rijden. Ik loop een mentale check-list af met onder andere de volgende dingen:

  1. Hoeveel vertrouwen heeft hij in mensen en de bewegingen en geluiden die ik maak? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als ik eens naast hem op en neer spring of hem vriendelijk op zijn bil klop?
  2. In hoeverre begrijpt hij al dat hij voor constante druk mag wijken, en doet hij dit respectvol?
  3. In hoeverre begrijpt hij al dat hij voor ritmische druk of mijn houding mag wijken, en doet hij dit respectvol?
  4. Hoe claustrofobisch is hij?
  5. Hoe reageert hij op bewegingen boven zijn hoofd en rug?
  6. Geeft hij netjes voetjes en is hij geduldig wanneer hij ze niet meteen weer terug krijgt?
  7. Hoe scheef of gebalanceerd is hij? (En wat voor scheefheden of stijfheden laat hij momenteel zien?)
  8. Hoe snel maakt hij adrenaline aan wanneer hij bijvoorbeeld harder loopt?
  9. Hoe goed begrijpt hij dat hij uit mijn persoonlijke ruimte moet blijven tenzij anders gevraagd, en doet hij dit respectvol?
  10. Heeft hij al bepaalde vervelende gewoonten aangeleerd? Dingen als zichzelf lostrekken, over je heen proberen te lopen, je opzij duwen, achteruit rennen, wegrennen bij alles, zijn hoofd hoog houden etc.?

Dit is het soort vragen die ik mezelf stel terwijl ik bezig ben tijdens zo’n eerste check-up. En wanneer ik iets tegenkom dat nog niet ideaal is vraag ik een paar keer subtiel door totdat er een klein beetje verbetering is, en laat ik het daarna met rust. In het Engels zeggen ze zo mooi ‘pepper it in’, oftewel: met kleine beetjes tegelijk maak je de verandering. Op die manier is er de minste stress voor beide partijen en gaat je paard je waarderen. En zo weet ik waar de komende sessies de meeste tijd in gaat zitten.

Nogmaals het doel is een inventarisatie maken, kort een connectie maken met het paard, en kleine beetjes vooruitgang boeken zodat het morgen twee keer zo gemakkelijk gaat.