10 Eerste keren van het zadelmakmaken

 

10 Eerste keren van het zadelmak maken

DSC03196

Zoals we in het Nederlands zeggen: ‘Voor alles is een eerste keer.’
In de komende artikelen leggen we de nadruk op: ‘Voor alles is ÉÉN eerste keer.’ Zeker wanneer we met onze jonge paarden werken willen we graag alles vanaf het begin of aan goed doen. (Jonge) paarden leren snel en dit kan zowel in ons voor- als in ons nadeel werken afhankelijk van onze timing.

Een standaard volgorde heb ik niet helemaal wanneer ik paarden in training heb, en eigenaren weten ook altijd dat ik er niet van houd om een tijdslimiet aan de training te heffen. Dat is ook de reden dat we standaard pakketten hebben: dan hoeven paard & ik ons niet opgejaagd te voelen en hoeft de eigenaar zich niet druk te maken over een trainingsbudget. Ieder paard is immers anders. De een is volledig groen en heeft 4 jaar op een weiland gestaan, de ander heeft misschien al vervelende ervaringen met dierenartsen of handelaren gehad, en weer een ander is al volop in handen geweest en heeft een liefde voor mensen en aandacht ontwikkeld of begint zich misschien zelfs al wat ‘verwend’ te gedragen. En dan hebben we het nog niet eens over karakter, ras en gezondheid.

Dat wil echter niet zeggen dat ik niet een soort vage plattegrond heb. Ik weet waar ik naartoe wil met ieder paard, en ik weet wat de stappen zijn die gezet moeten worden om daar te komen. Vanaf het moment dat ik een (jong) paard ontmoet houd ik mentaal constant een grafiek met cijferlijst bij voor dat specifieke paard, om het zo maar te zeggen zodat je er een beeld van hebt. Ik houd tijdens de training voortdurend in mijn achterhoofd welke stappen al gezet zijn, wat het paard al kan op dat moment, waar de gaten in zijn training zitten, wat de zwakke en sterke kanten van zijn persoonlijkheid en type zijn per oefening en hoe ik gebruik kan maken van zijn bui, het weer of andere omstandigheden om de training te versnellen of versoepelen en ervoor te zorgen dat die EERSTE keer, wat voor eerste keer dan ook, optimaal benut wordt om een goede impressie achter te laten voor de volgende sessie.

Tijdens de komende weken zal ik in ieder artikel een stap uit mijn trainingsplattegrond en wat specifieke ervaringen met je delen over 10 eerste keren tijdens het proces van zadelmak maken.
Daarbij moet ik zeggen dat, zelfs wanneer je een paard hebt dat niet groen meer is, het vaak een hoop voor jullie beiden kan betekenen wanneer je deze 10 stappen toch nog eens zo netjes mogelijk doet, bijna alsof het zijn eerste keer is.

Deze stappen zijn:

  1. 1ste contact & settelen
  2. 1ste check-up
  3. 1ste baksnuffel
  4. 1ste trainingssessie
  5. 1ste volte
  6. 1ste zadelsessie
  7. 1ste keer snelheid maken
  8. 1ste keer opstappen
  9. 1ste parkeerplaats
  10. 1ste wandeling