#1 Eerste contact & settelen

 

Zoals beloofd volgt hier #1 van de serie 10 eerste keren van het zadelmak maken.

Meestal wanneer ik een paard in training krijg is er al een eerste ontmoeting geweest, meestal op de eigen thuislocatie van het betreffende paard. Tijdens deze ‘Intake’ probeer ik hoogte te krijgen van het niveau, de wensen en de houding van de eigenaar, en pols waar ik mee te maken krijg met het paard: karakter en type, niveau van training, eventuele nare gewoonten/trucjes en algehele houding tegenover mensen. In een ander artikel kun je meer over deze intake vinden.

In dit artikel zullen we ons richten op het eerste contact met het paard na aankomst op zijn nieuwe locatie en hoe we hem kunnen helpen settelen in zijn nieuwe thuis.

In een ideale situatie komt mijn nieuwe jonge student kalm en nieuwsgierig van de trailer af, klaar voor een nieuwe ervaring…..in realiteit hebben we meestal met iets anders te maken. Hoewel ik mijn klanten meestal aanraad om van tevoren wat te oefenen met het trailerladen heeft niet iedereen de kans om dit uitgebreid te doen, vanwege verschillende redenen, en zelfs wanneer ze hun best doen, heeft niet iedere eigenaar de vaardigheden en know-how om zijn jonge paard te helpen zich op zijn gemak te voelen in de trailer. —> Heb je hulp nodig hierbij?

In de meeste gevallen komt er dus een bezweet, angstig paardje, met trillende benen en wijd open neusgaten van de trailer af, al gillend naar….zijn oude vriendjes…of de nieuwe buren… wie zal het zeggen?

We hebben te maken met vermoeidheid van de rit en zenuwen, angst voor het nieuwe en afleiding door een heleboel overweldigende indrukken. En dan is het onze taak om ervoor te zorgen dat hij/zij zichzelf heel houdt en genoeg kalmeert. Je weet immers dat hij, nadat je hem hebt los gelaten, wat rond zal rennen.

Dat betekent dat ik de leiding moet nemen en mijn nieuwe logee zal moeten helpen de omgeving te verkennen en fysiek en mentaal genoeg te kalmeren dat hij daarna zelf verder kan zonder zich te bezeren.

Een goed voorbeeld was de jonge Lusitano hengst Heca die een poosheca laden geleden bij ons aankwam om te worden gestart onder het zadel. Er was netjes met hem omgegaan en de rit was vlot verlopen, maar toch was er natuurlijk wat spanning terwijl hij van de trailer kwam.
Ik heb hem er langzaam afgelopen, en terwijl hij luidkeels hinnikte hebben we een touwhalster toegevoegd aan zijn hoofd zodat ik wat duidelijker met hem kon communiceren. Vervolgens zijn we naar zijn paddock gelopen waar we rustig een half uurtje zijn nieuwe thuis hebben onderzocht.

Aan een touw dat lang genoeg was dat hij rond kon kijken en zich niet gebonden voelde, maar niet zoveel dat ik niets meer te zeggen had, hebben we een paar rondjes door de paddock gelopen om hem bewust te maken van het hek en alle hoeken. Ook belangrijk op zo’n moment is dat het paard weet dat ik mijn ruimte bescherm; dit is de eerste indruk die je wekt op de nieuwe plek. Ik zorg er dus voor dat er, meteen vanaf de eerste dag, duidelijk is dat er niet aan mij getrokken of geduwd kan worden en ik verwacht dat hij zich enigszins gedraagt wanneer ik in de buurt ben.

Er werd wat gesteigerd en gesprongen, maar al gauw kalmeerde hij genoeg dat hij ook contact begon te maken met zijn eigenaresse die in de buurt stond toe te kijken.

En toen was het tijd om los te gaan. Natuurlijk werd erf link wat rond gedanst en gehinnikt, maar hij had inmiddels door waar de draden en het hekwerk zaten. Na een laatste knuffeltje vertrok zijn eigenaresse en kon ik in de buurt aan het werk.

En dat settelen dan?
Op zo’n dag zorg ik altijd dat ik een paar uurtjes de tijd heb om in de buurt te zijn met onbelangrijke dingetjes die ik gemakkelijk kan afkappen, of goed getrainde paarden die ik rustig in de bak kan loslaten mocht er iets met het nieuwe paard aan de hand zijn.

Wanneer ze dan na, soms een paar uurtjes, echt wat gekalmeerd zijn neem ik ze nog eens ‘aan de hand’ om ze wat uit te stappen en ze de waterpomp en hooibak/netten te laten zien.
Wanneer ze erg afgeleid zijn heeft dit namelijk weinig zin.

IMG_3476Zeker wanneer ze nog niet gewend zijn aan bijvoorbeeld een waterpomp, is het slim dit iedere paar uur te herhalen. Allereerst leren ze zo langzaamaan hoe het werkt, en daarbij krijgt mijn nieuwe buddy een positieve associatie met mij: als ik kom gebeuren er goede dingen: er verschijnt water, eten en gezelschap.

Het stappenplan voor de eerste dag is dus altijd:

  • Veilig uitladen
  • Weide/paddock verkennen
  • Los laten
  • Opnieuw contact en uitstappen
  • Voorzien van water & voeding

Ben je al eens met je paard op stap geweest? Hoe verliep jouw dag 1?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *